Miljardavtal om "Sidenväg" genom Myanmar

Kina och Myanmar har skrivit under en rad stora infrastruktur- och handelsavtal. Överenskommelserna är ett led i Kinas "Nya Sidenvägen", som bland annat ska ge supermakten bättre tillgång till Indiska oceanen.

18 januari 2020 10:54

Avtalen skrevs under som avslutning på Kinas president Xi Jinpings två dagar långa besök. Xi gör nu framstötar för större inflytande i Myanmar, samtidigt som västvärlden vänder landet ryggen på grund av den brutala politiken mot den muslimska rohingya-minoriteten.

Kina är redan Myanmars störste yttre investerare, och på lördagen tillkom över 30 nya överenskommelser om framtida satsningar, rapporterar nyhetsbyrån AFP från Myanmars huvudstad Naypyidaw.

Många är inte så detaljerade, men bland annat omfattas en planerad djuphamn och ekonomisk specialzon (SEZ) i Kyaukpyu i västra Myanmar, ett bygge värderat till minst 10 miljarder yuan (14 miljarder kronor). Projektet är kontroversiellt, inte minst för att Kyaukpyu ligger i Rakhine, delstaten som varit centrum för det som FN kallat folkmord på rohingyer.

Men i kombination med en järnväg från Kunming i västra Kina skulle det öppna upp en ny exportrutt för Peking-regimen.

"Nya Sidenvägen" är en gigantisk kinesisk plan för bättre handelsvägar över hela Asien. Men just stabil tillgång till Indiska oceanen har man ännu inte lyckats säkerställa. Liknande satsningar på vägar och järnvägar från Kina ut till havet pågår längre västerut, i bland annat Pakistan, men där sätter det dåliga säkerhetsläget frågetecken för hur stabila handelsrutterna kan bli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Samuelsson/TT