Nu är det (h)jul igen

Just nu stundar julens storbråk och frågan är den klassiska: var bor tomten? Grönland, Rovaniemi, Mora och Nordpolen är alla heta kandidater. Men vi tycker att frågan är en ?baggis? och undrar istället vilket transportmedel vår skäggige vän ska dyka upp i den 24:e. Är det ännu en gång renarna Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen och Rudolf som ska förgylla himlavalvet? Nej, tyvärr alla barn.

Foto:

Mini2003-12-20 00:54

Släden är sönder och renarna har rymt. I år blir det en äkta hjulafton!Det är en stressad jultomte som möter oss vid flygplatsen. Han hämtar upp oss i en klarröd Mini Cooper och vi upptäcker snabbt att den gamle mannens trafikvett lämnar en hel del att önska. Han kör med en darrig hand på ratten och tung fot på gaspedalen. Bromsen använder inte tomten alls eftersom renarna normalt stannar med ett enkelt "brrr". Men så hade de också en tendens att sladda in i saker vid halt underlag och därför sjunger vi om Rudolfs röda mule.

Ospetsad glögg
Luften är kristallklar, kölden biter i kinderna och snön knarrar härligt under skorna. Jag befinner mig lååångt ifrån närmsta civilisation för att inte tala om bilverkstad. Men det är inget problem för tomtens nyinköpta Mini Cooper - den underhålls och trimmas nämligen i största hemlighet av smånissarna i julverkstan. "Vi måste göra det i smyg eftersom nissarnas fackförbund inte godkänner bisysslan" avslöjar jultomten. Det finns dock ett stort problem med bilen, bagageutrymmet är på tok för trångt. "På julafton besöker jag världens samtliga 378 miljoner snälla barn för att dela ut ett paket vardera. Väger varje julklapp 1,5 kilo så måste skuffen klara 567,000 ton" berättar tomten och lägger pannan i djupa veck. Annars gillar han Minin som har komfortdetaljer som bekväma stolar, härlig värme och mugghållare för den ospetsade glöggen. "Min populära släde är värdelös i dessa avseenden och det värsta av allt är när renarna gör sina behov mitt framför skägget på mig".

Tomtar på loftet
Äntligen har det blivit dags att besöka det allra heligaste i tomteland - flygledartornet. Det är härifrån tomtens himlafärd på julafton övervakas. På en monitor kan jag läsa att tomteresan på 21 miljoner kilometer måste avverkas på 31 timmar. "Siffran är uträknad med hänsyn till jordens rotation, tidszoner och förutsätter att färden rullar västerut" säger tomten. Det betyder i sin tur att Mini Coopern måste toppa 1882 knyck per sekund. "Det är möjligt tack vare ett hembränt jetbränsle som enbart tomtemor har receptet på" berättar nissarnas presschef. Således har vi kollat upp tomtefar i brottsregistret och det visar sig snabbt att den gamle trafikmarodören döljer en hel del förseelser bakom skägget. Tomten har struntat i bältet, har åkt fast för grov fortkörning, olovligt framförande av flygande fordon och slutligen parkerat utanför markerad parkeringszon - på villatak. "Det kan hända den bästa" muttrar en generad jultomte och vinkar farväl. Så från oss alla till Er alla - en riktigt God (H)jul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!