Misstänkt domkyrkotjuv släpps fri

En 26-årig man som begärts häktad misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs släpps på fri fot. Åklagaren har dock överklagat tingsrättens beslut och misstankar om brott kvarstår.

12 februari 2019 14:06

En tredje person som är misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs i somras har släppts på fri fot efter häktningsförhandling i Eskilstuna.

Jag har överklagat tingsrättens beslut till Svea hovrätt. Nu är han på fri fot, men det kan ändras i hovrätten. Vi misstänker att han är en av de personer som har varit delaktig i genomförandet av brottet. Jag har ett alternativt häktningsyrkande som gäller häleri, men i första hand är han misstänkt för stöld, säger åklagare Reena Devgun.

Den 26-årige mannen greps sedan de stulna begravningsregalierna, ett riksäpple och två kungliga kronor i guld, återfunnits på en parkering i Åkersberga.

En 22-årig man är sedan tidigare åtalad för grov stöld och ytterligare en man häktades i helgen på misstankar om grovt häleri. Tingsrättsförhandlingarna rörande åtalet mot 22-åringen ska enligt den ursprungliga planen avslutas på fredag.

Jag anser att de uppgifter som framkommit inte påverkar det åtalet och att vi kan fortsätta på fredag, säger Reena Devgun.

TT: Finns det fler misstänkta än de här tre männen?

Det är någonting som jag i så fall inte skulle kommentera.

De så kallade begravningsregalierna är från 1600-talets början och är av oskattbart kulturhistoriskt värde. Experter har uppskattat föremålens försäkringsvärde till 65 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Cato/TT