Colt i skottgluggen

"Tänk att provköra en ny bil under vapenhot". Den skämtsamma gliringen kommer från en kollega när vi provkör nya Mitsubishi Colt - modellnamnet härstammar nämligen från en revolver. Nu har småbilen laddats om och lanseras i en helt ny version som mycket riktigt går som ett "skott" Siktet är inställt på många tunga motståndare och vår provkörning avslöjar att japanen hamnat i skottgluggen ordentligt!

Foto:

Mitsubishi2004-09-01 07:29

Vågade du inte satsa på en Smart Forfour? Tyckte frugan att designen var lite för spejsad och att prislappen hamnade i högsta laget? Ja, får vi då lov att presentera ett koncernsyskon i bilfamiljen DaimlerChrysler som till stora delar bygger på "smartingen" - nya Mitsubishi Colt. Det är en trendig småbil som vid första anblicken tycks ha högre IQ och definitivt lägre pris. Häng med på en provkörning i ett soldränkt Barcelona.

Skjuter fart
Mitsubishi Colt kommer att tillverkas med tre olika bensinare, samtliga konstruerade i Japan men tillverkade på DaimlerChryslers nya motorfabrik i Tyskland. Här finns en rapp trecylindrig maskin på 75 hästkrafter, men också tvenne fyror på 95 respektive 109 hästar. Motorerna har block och topplock av aluminium, dubbla överliggande kamaxlar samt fyra ventiler per cylinder. Oljebrännarna lyser konstigt nog med sin frånvaro, men skvallret säger att de lurar i bakgrunden och lanseras nästa år. Även på transmissionsidan hänger nya Colt med, här har fabriken tagit fram en femväxlad handjagad låda som arbetar påfallande smidigt. Mitsubishi erbjuder också en sexväxlad halvautomatisk låda som är helt ny för japanerna, men gammal skåpmat hos Smart.
Designen är en fröjd för ögat, bilen har nämligen formgivits hos företagets europeiska designcenter strax utanför Frankfurt. Här har man skapat en kilformad front med kraftigt lutad framruta och fem dörrar. Det resulterar i en överraskande stor kupé med superbekväma framstolar och en fräck instrumentpanel. Baksätet är dessutom av det finurliga slaget som kan delas 60/40 eller helt tas bort. För de åkandes säkerhet är det välbeställt med fyra krockkuddar och låsningsfria bromsar med elektronisk bromskraftfördelning. Är man inte nöjd med det här kan man bygga ut säkerheten med sidokrockgardiner plus antisladd- och antispinnsystem aŽla 5 900 kronor. Visst är nya Colt en fullvuxen småbil som kittlar föraren med sina roliga vägegenskaper och passagerarna med sin behagliga komfort. Priset börjar från 109 900 kronor, inte illa med tanke på att bilen kommer fulladdad med utrustning. Nu återstår frågan om det är några motståndare som vågar ställa upp rygg mot rygg som i gamla tiders dueller?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!