Colt skjuter skarpt

"Tänk att provköra en ny bil under vapenhot". Den skämtsamma gliringen kommer från min kollega när vi provkör nya Mitsubishi Colt CZ3 - modellnamnet härstammar nämligen från en revolver. Nu har småbilen laddats om och lanseras i en helt ny version som mycket riktigt går som ett "skott". Siktet är inställt på många tunga motståndare och vår provkörning avslöjar att japanen hamnat i skottgluggen ordentligt!

Foto:

Mitsubishi2005-03-07 09:41

Italiens huvudstad är platsen för ett ändlöst trafikkaos: det tutas, krockas och smockan hänger allt för ofta i luften. Ja, romarnas hetsiga temperament kan verkligen skrämma slag på vem som helst. Men så är också "stöveln" Europas biltätaste nation med 116 kärror per kvadratkilometer - i Sverige är samma siffra tio. Nu kanske du förstår varför vi provkör nya Mitsubishi Colt CZ3 i Julius Caesars hemtrakter. Tuffare jungfrufärd finns inte!

Släkten är värst
Dagens testbil kan få motorcykelnostalgiker att falla pladask: CZ är nämligen en välkänd tjeckisk hoj och japanerna motiverar det med att "C" står för Concept, "Z" är kodnamnet för projektet och siffran "3" för antalet dörrar. Formspråket har en betoning på tuffhet men hämmas till en del av att bilen upplevs lika hög som Peterskyrkan. Bland de farligaste vapendragarna räknas Peugeot 206 och Toyota Yaris, vilka kan skryta över stora försäljningsframgångar. En bil som ofta glöms bort i sammanhanget är Smart Forfour, med vilken Colt CZ3 delar bottenplatta. Men det är svårt att se - japanen är nämligen betydligt smartare med sin praktiska interiör och materialvalen känns påkostade. Det är bara att slå sig ner bakom ratten och njuta över komforten. Baksätet är dessutom av det finurliga slaget som kan delas 60/40 eller helt tas bort.

Rygg mot rygg
Att pyttebilen är konstruerad för att tillfredsställa föraren är uppenbart och under huven ruvar en fyrcylindrig maskin på 95 hästar.
Motorn jobbar med en dov ton vid tomgång som successivt byter till skönsång när varvtalet närmar sig sextusen, och dit når man någorlunda snabbt!
Hundrastrecket klaras av på elva sekunder och toppfarten är närmare 180. Om olyckan är framme, och det är den ofta bland stövellandets bilgladiatorer, så skyddas de åkande av fyra krockkuddar och låsningsfria bromsar med elektronisk bromskraftfördelning. Är man inte nöjd med det här kan man bygga ut säkerheten med sidokrockgardiner plus antisladd- och antispinnsystem aŽla 5 900 kronor. Visst är nya Colt CZ3 en fullvuxen småbil som kittlar föraren med sina roliga vägegenskaper och passagerarna med sin behagliga komfort.
Nu återstår frågan om det är några motståndare som vågar ställa upp rygg mot rygg som i gamla tiders dueller?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!