Flygande holländare

(Amsterdam - Holland) Nya Mitsubishi Space Star får ursäkta - men visst är det svårt att hitta en diskretare bil? Skenet bedrar dock, för bakom den anonyma förpackningen gömmer sig en bil som myllrar av liv och lust.

Space Star är nämligen en trevlig reskamrat som charmar med goda utrymmen och vettigt pris.

Space Star är nämligen en trevlig reskamrat som charmar med goda utrymmen och vettigt pris.

Foto:

Mitsubishi2002-07-01 17:57

Det är som med Amsterdam: utåt sett är staden lugn och sansad men när kvällen kommer sjuder det av liv. Affärsmän blir transvestiter, växthus förvandlas till nattklubbar och Space Star blir en rymdflygande holländare. När det vankas besök i Amsterdam måste man hyra cykel, åka kanalbåt, besöka van Gogh-museet, titta på diamantsliperier, prova träskor och köpa tulpanlökar. Ändå tänker jag missa turistfällorna som lockar 2.5 miljoner besökare varje år och istället koncentrera mig på nya Mitsubishi Space Star. Det är nämligen här som "rymdstjärnan" tillverkas i 50.000 exemplar per år i NedCar-fabriken. Men vad bryr sig holländarna om det - landet har nämligen fortfarande dubbelt så många cyklar som bilar...

Solens dilemmaSpace Star avfyrades 1998 och sedan dess har modellen dykt upp som en raket på Europas bilhimmel. Det är lätt att förstå - Space Star är nämligen en trevlig reskamrat som charmar med goda utrymmen och vettigt pris. Det är bara att slå sig ner bakom ratten och njuta över atmosfären. Framstolarna är exempelvis alldeles förträffliga och det är i stort sett lika bekvämt i baksätet, vilket är skjutbart femton centimeter i längsled. Körställningen är dessutom upprätt och föraren har en utmärkt framåtsikt. Däremot är inte ?rymden? i Space Star oändlig, men utrymmet räcker ändå utan klagomål från passagerarna. Som i alla bilar av den här typen så är glasytorna stora och drivhuseffekten blir påtaglig under heta sommardagar. Därför måste vi rekommendera att välja till en svalkande luftkonditionering, den är nämligen värd varenda krona.

Trampar för livetUnder huven på vår testbil arbetar ingen raketmotor, men väl en 1.6-litersmaskin på 98 hästar och 150 Newtonmeter. Det är en relativt pigg och dragvillig maskin som överraskar. Uppskjutet från noll till hundra rullar på tolv sekunder och toppfarten är 180 km/h. Hur är det då med köregenskaperna? När jag provkör bilen längs holländska småvägar vilket i praktiken innebär ?cykelbanor? så är den mjuka fjädringen mycket bekväm. Om olyckan är framme så skyddas du dessutom av dubbla krockkuddar, sidokrockkuddar, trepunktsbälte samt bältessträckare. Men i Amsterdam är det knappast bilisterna som är oskyddade, det är nämligen de 500.000 cyklisterna. De är snabba, fartblinda och trampar för glatta livet. Priset är sist men inte minst en fullträff och min rymdbil kostar från 135.000 kronor. Därmed är den ?flygande holländaren? ett prisvärt alternativ för resenärer som söker transport till rimlig kostnad. Så trots namnet är Space Star ingen avancerad utomjording, utan snarare en trygg holländare med alla fyra hjulen på jorden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!