Gebbe ordnar "altartavlan"

På lördagen, Alla helgons dag, får gravkapellet i Ödeshög en ny "altartavla". Det är lokale konstnären Gebbe Björkman som står för målningen.

1 november 2018 19:54

Han kommer inkörande till kapellet med en släpvagn efter bilen. Det går åt för tavlan är stor, omkring två gånger en och en halv meter. Han bär in den i kapellet under visst hemlighetsmakeri. Ett lakan har han också i beredskap.

Kapellet används både för kristna och borgerliga begravningar. Därför ville man ha en tavla som fungerar för båda formerna av begravningsceremoni. För några år sedan renoverades kapellet som är byggt på 20-talet. Då tyckte man i pastoratet att det fattades något.

– Jag fick förfrågan i våras och funderade ett tag på vad jag skulle göra. I somras började jag måla efter några skisser jag gjort, berättar Gebbe Björkman som är känd för sina landskapsmålningar.

Församlingsherden i Ödeshög, Gerhard Paping, berättar att det var den förre krykogårdschefen Anneli Sandin som tyckte att en bild av Gebbe skulle passa i kapellet.

På lördag ska tavlan avtäckas under en öppen ceremoni i gravkapellet, så han vill inte redan nu visa motivet. Men vi kan avslöja att det är i sann Björkmansk anda.

– Den heter ”En stund på jorden”. Det är ett landskap som jag har hämtat här inne, säger Gebbe och pekar på sin panna.

En stig leder genom lövskog mot en solbelyst plats på en höjd. Man sugs in i målningen och vill gärna följa den stigen.

– Någon har gått här förut, och det finns något där framme. Om man vill tro på något, lägger han till.

Under arbetet med tavlan avled Gebbe Björkmans mor vilket gjorde att den gav honom en ytterligare känslomässig tyngd.

– Hon har varit med här, säger han och menar att bilden är en sammanfattning av hans konstnärsliv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa