"Det var som förväntat få mord i Norge"

Det begås få mord i Norge jämfört med Sverige – men offren är oftare kvinnor.

Ett tecken på att färre män dödar andra män här än i andra länder, säger norska mordforskaren Vibeke Ottesen till NTB.

1 januari 2019 10:38

Under 2018 dödades sammanlagt 28 personer i 27 fall av mord eller dödligt våld i Norge, enligt en kartläggning gjord av nyhetsbyrån NTB. Tio av offren – alltså 36 procent – var kvinnor. I åtta fall dödades de av en man de hade eller hade haft en relation med.

I Sverige, vars befolkning är ungefär dubbelt så stor som Norges, har motsvarande statistik för fjolåret inte offentligtgjorts än. Men under 2017 konstaterades enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) 113 fall av dödligt våld i Sverige. I 27 fall (24 procent) var offret en kvinna.

"Inte farligt"

Det är inte farligt att vara en kvinna i Norge. När mord i nära relationer utgör en större del av statistiken är det ett tecken på att färre män dödar andra män här än i andra länder, säger Vibeke Ottesen, forskare vid institutionen för socialpsykologi vid universitetet i Bergen, till NTB.

Förra årets mordstatistik är ungefär i nivå med den från 2017 i Norge.

Ingen nollvision

Det var som förväntat få mord i Norge också i fjol, som det har varit i årtionden. Det beror främst på att vi i Norge har små sociala skillnader och goda möjligheter till social rörlighet, säger Vibeke Ottesen.

En nollvision ser hon dock som orealistisk.

Anledningen till att vi har så få mord är att vi har gjort vad vi kan på samhällsnivå. För att ytterligare minska antalet mord måste vi gå ner till individnivå. Då måste samhällets behov att inte ha mord balanseras mot individens rätt till frihet.
Fakta: Mord i Norge

Under 2018 dödades sammanlagt 28 personer i 27 fall av mord eller dödligt våld i Norge.

Tio av offren var kvinnor, tretton var män, fem var barn.

Åtta av offren var kvinnor som mördades av en man de hade eller hade haft en relation med.

I två fall var gärningspersonen under 18 år.

Det vanligaste morvapnet var en kniv.

Källa: NTB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Cleris/TT