Mordmisstänkt man gripen i Slovenien

Den mordmisstänkte 45-åringen flydde Sverige med ett barn i förskoleåldern, men greps vid en gränskontroll i Slovenien.

Polisen har gått ut med en bild på mannens befarat mördade hustru.

Vi vill ha in uppgifter från personer som kan ha sett henne, säger Christina Hallin vid polisen.

12 februari 2019 09:41

Åklagaren Eva Wintzell säger att den internationellt efterlyste mannen greps i sin bil vid en gränskontroll i Slovenien. Han var då tillsammans med barnet, som har omhändertagits av myndigheter i Slovenien och uppges må bra.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är i nuläget den enda brottsrubriceringen, säger hon.

Eva Wintzell vill inte berätta varför 45-åringen misstänks ha mördat sin hustru trots att polisen ännu inte har hittat någon kropp.

Jag vill inte gå in närmare på varför vi drar den slutsatsen. Det är utifrån vad som har framkommit i utredningen, från förhör med olika personer och olika undersökningar. Utifrån det misstänker vi att kvinnan är bragd om livet.

För att underlätta sökandet efter kvinnan gick polisen på tisdagseftermiddagen ut med en bild på henne.

Om man har sett henne, men inte satt det i samband med det här ärendet, kanske man kan göra det nu, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Har förhörts

Polis i Slovenien har förhört den misstänkte mannen, men det har ännu inte Eva Wintzell kunnat ta del av. Det är därför oklart hur mannen ställer sig till anklagelserna.

Slovenien är ett EU-land och ska därför godta en häktningsorder från ett annat EU-land, säger Eva Wintzell. Där görs nu en prövning om när mannen kan återföras till Sverige.

Hur han ställer sig till en utlämning påverkar hur snabbt han kan vara tillbaka i Sverige. Om han samtycker kan han vara tillbaka inom någon vecka, motsätter han sig det kan det ta flera månader, säger Eva Wintzell.

Polisen har fortfarande inte hittat kvinnan och vädjar nu om hjälp från allmänheten. Under tisdagen fortsatte polisen att knacka dörr i Avesta och genomförde analyser av fynd som gjorts i parets lägenhet.

Lägenhetsbråk

Polisen misstänkte från början att mannen har mördat kvinnan, men inledde trots det en sökinsats i söndags eftersom det inte gick att utesluta att hon och barnet befann sig någonstans i närheten.

Det började med ett lägenhetsbråk, sedan framkommer det uppgifter som gör att vi misstänker att mannen har bragt henne om livet och försvunnit med barnet, sade polisens talesperson Tommy Lindh till TT i måndags.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT