Anmäler till Justitieombudsmannen

Passivitet i bekämpningen av granbarkborren från myndigheter har föranlett att Carl-Wiktor Svensson (M) gjort en anmälan till Justitieombudsmannen.

Moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson från Mörlunda har gjort en JO-anmälan mot myndigheters agerande i frågan kring granbarkborren.

Moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson från Mörlunda har gjort en JO-anmälan mot myndigheters agerande i frågan kring granbarkborren.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2019-12-01 14:00

Carl-Wiktor Svensson från Mörlunda har engagerat sig i markägares kamp mot granbarkborren. Han bjöd tidigare i år in Moderaternas partledare Ulf Kristersson att se hur det kan se ut i de hårdaste drabbade områdena i trakten.

– Den väldigt torra sommaren 2018 föranledde stora problem. Branschen gick samman och gjorde en effektiv insats för att bekämpa granbarkborren då. Däremot känner många enskilda skogsbrukare att myndigheter som Länsstyrelsen i Kalmar Län varit för passiva i sitt arbete med att hindra spridningen. Det har orsakat stora skador för privata skogsägare och strider mot grundlagen om den enskildes egendomsrätt, säger Carl-Wiktor Svensson.

I sin anmälan till JO anmärker Carl-Wiktor Svensson även på att länsstyrelsen genom tjänstemän gått ut med felaktiga påståenden kring skadeinsektens utbredning från reservat och hur den påverkar intilliggande skogsbestånd.

– Att formellt skyddad skog med barkborreangrepp som ej bekämpas har påverkan för grannmarkägare stärks av rapporter och rekommendationer från såväl SLU, Skogstyrelsen och länsstyrelsen, säger Carl- Wiktor Svensson.

Karin Bergman är landsbygdsdirektör på länsstyrelsen och kommenterar anmälan.

– Justitieombudsmannens prövning får visa om vi brustit i vår myndighetsutövning. Oavsett detta tar vi skogsnäringens och de enskilda markägarnas oro på största allvar, och fortsätter med åtgärder för att minska risken för spridning från naturreservaten, skriver hon i ett mail.

Granbarkborren har ställt till med stora problem för skogsägare.
Granbarkborren har ställt till med stora problem för skogsägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!