De nya reglerna kom 2012, som säger att alla som använder motorsåg utanför den egna trädgården, måste ha ett körkort. Räddningstjänsten är inte undantagen.
Så man är mitt uppe i utbildningen av samtliga brandmän. Stationen i Hultsfred var först ut och i veckan hade brandmännen i Mörlunda uppkörning med efterföljande teoriprov.
Så här inledningsvis handlar det om en åtta timmar lång grundutbildning.
– Eftersom vi övar 50 timmar per år, så är det en rätt omfattande utbildning för ett enda verktyg, som i första hand är tänkt att användas vid håltagning i husfasader och i tak för att hitta en brand och för att komma åt att frilägga den. Andra bra användbara verktyg är motorkap, cirkelsåg och tigersåg som vi använt oss av tidigare, de kräver ingen utbildning. Nu plockade vi med även dem i utbildningen för att få träningen.
Att kapa träd som ligger över vägen är markägaren eller väghållarens ansvar, däremot kan räddningstjänsten behöva plocka fram motorsågen, antingen för att själv ta sig fram eller hjälpa ambulans om ett träd blockerar vägen.
– Motorsågar är ett av de farligaste verktygen, det har skett väldigt många olyckor med både skador och dödsfall som följd, så det känns tryggt att kunskapen finns. Man blir lite skrämd i tanken hur mycket motorsåg som användes vid stormarna Gudrun och Per, utan att brandmännen hade dagens kunskaper. Nu är vi mer betänksamma.