Brand i flishög vid sågverk - grannarna larmade

Räddningstjänsten larmades vid 07 30-tiden till ett sågverk i Mörlunda. Grannar hade sett en rökpelare från sågverket och slog larm.

Med hjälp av höjdfordon kunde räddningstjänsten kontrollera att branden inte spridit sig till omkringliggande byggnader.

Med hjälp av höjdfordon kunde räddningstjänsten kontrollera att branden inte spridit sig till omkringliggande byggnader.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2023-06-06 08:35

– När vi kom fram till platsen brann det med öppen låga i en flishög på tre gånger fem meter inne i pannhuset, säger insatsledaren Ulf Bowein. Hela byggnaden var dessutom rökfylld.

undefined
Av okänd anledning hade det börjat brinna i den mindre av de båda flishögarna. Röken hade också letat sig in i byggnaden.

De öppna lågorna i flishögen kunde snabbt släckas. Och sedan fick brandmännen gå igenom flishögen med spade, och värmekamera för att kontrollera att det inte fanns några glöd kvar.

Troligtvis har branden börjat inuti flistransportören, säger Ulf Bowein och sedan har strålningsärmen tänt flisen som låg på utsidan.

Intill pannhuset där det börjat brinna, låg också en betydligt större hög. Det verkar dock inte som om branden spridit sig dikt. Men för säkerhets skull kommer personalen på sågverket att hålla noggrann uppsikt den närmsta tiden.

– Det var viktigt för oss att branden upptäcktes i ett tidigt skede, säger Ulf Bowein. Det gjorde att vi kunde rädda byggnaden. Grannen som larmade gjorde verkligen dagens hjälteinsats.

– Som jag har förstått det, fortsätter han, hade grannen reagerat på färgen på röken, att den inte såg ut som vanligt. Och då slagit larm.

Och tack vare det blev det en enkel insats för oss, hade det dröjt lite till kunde det blivit betydligt svårare för oss. Så det var väldigt observant och rådigt att reagera.

Nu kunde räddningstjänstens insats avslutas på ett par timmar, och enheterna från räddningstjänsten kunde återgå till sina repsektive stationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om