Carl Dahlin tar tempen på Mörlunda

"Där har vi lite att jobba på" säger Carl Dahlin, moderat oppositionsråd och vice ordförande i personalutskottet.

Region Kalmar måste bli en attraktivare arbetsgivare, säger Carl Dahlin, oppisitionsråd och vice ordförande i region Kalmars personalutskott.

Region Kalmar måste bli en attraktivare arbetsgivare, säger Carl Dahlin, oppisitionsråd och vice ordförande i region Kalmars personalutskott.

Foto: OLOF CARLSON

Mörlunda2019-12-19 05:00

När Region Kalmar genomförde den stora medarbetarenkäten blev resultatet nedslående. 14 procent av de anställda instämmer till fullo  i påståendet att Region Kalmar är en attraktiv arbetsgivare. 48 procent gör det inte, eller har ingen åsikt.

–  Under lång tid har det varit svårt att rekrytera fasta läkare till vårdcentralerna på landsbygden. Inte minst i inlandet, säger Carl Dahlin. Vi har varit beroende av hyrläkare för att klara verksamheten.

Gamleby sticker ut, här har det varit extra svårt att hitta fast personal. Motsvarande över 200 arbetsveckor under 2018 bemannades vårdcentralen med inhyrd personal.

–  Hultsfred ligger inte långt efter. 

Han tror att den här personalomsättningen är av ondo för både personal och patienter. 

– Kontinuiteten i vården blir lidande, säger han.

Men visst finns det undantag. Mörlunda vårdcentral är ett sådant. Här finns fast personal som varit här länge. Så Carl Dahlin bestämde sig för att åka till Mörlunda för att se vad som skapar den här stabiliteten i bemanningen.

– Det verkar vara något som sitter i väggarna, säger han, det känns som den lilla arbetsplatsen, där man trivs med jobbet och med varandra och med tiden har man blivit ett väl sammansvetsat gäng.

Vårdcentralen i Mörlunda är en i sammanhanget liten arbetsplats och det tror Carl Dahlin också är en del framgången.

–  De ska ge samma service som på en stor anläggning, säger han, och det betyder att arbetsuppgifterna blir mer varierande här.

Tillsammans med kristdemokraterna som också sitter i opposition i Region Kalmar, har man identifierat ett antal faktorer som skulle kunna minska beroendet av hyrläkare. Det handlar förstås mycket om löner, men det finns annat som också är viktigt. 

 –  Delaktighet och arbetsmiljö är också viktiga faktorer, säger Carl Dahlin.

–  Mer flexibla anställningsformer, landsbygdstillägg, och trohetsbonus är några åtgärder vi tittar på, säger Carl Dahlin.Men det har vi inte fått gehör för.

Inhyrd personal kostade förra året 200 miljoner kronor för dåvarande landstinget. Det är betydligt mer än vad fast personal hade kostat.

I snart sagt varje budgetarbete sägs det att man ska sluta använda hyrpersonal. Men lika fullt fortsätter man. Varför?

–  Ja, det undrar jag med, säger Carl Dahlin. Visserligen har användningen av hyrläkare minskat, men i stället ökar inhyrda sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!