Till följd av pandemin: 30 procent längre operationskö

Operationskön har ökat med 30 procent, till följd av pandemin. Cliffe Front fick sin operation inställd – tre gånger. "En gång var taxin på väg, när sjukhuset ringde återbud", säger han.

Cliffe Front fick sin ryggoperation uppskjuten tre gånger, senaste gången var till och med taxin på ingång när de ringde från sjukhuset och senarelade allt. I ett år fick han vänta på att bli opererad, till följd av pandemin. "Först blev jag arg, men det var ju ett elände inom vården då, med mycket coronapatienter, det får man förstå."

Cliffe Front fick sin ryggoperation uppskjuten tre gånger, senaste gången var till och med taxin på ingång när de ringde från sjukhuset och senarelade allt. I ett år fick han vänta på att bli opererad, till följd av pandemin. "Först blev jag arg, men det var ju ett elände inom vården då, med mycket coronapatienter, det får man förstå."

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2021-10-08 12:00

Siffror, som P4 Kalmar bett regionen ta fram, visar att cirka 3 900 personer väntar på operation, det är en ökning med 30 procent, när antalet jämförs med hur det såg ut i september 2019, innan pandemin slog till.

Sett i antal patienter har väntelistan ökat mest inom allmänkirurgi och ortopedi.

En av dem som fått sin operation inställd är Cliffe Front från Mörlunda, som såg fram emot att få operera ryggen i mars 2020. Men så kom coronapandemin emellan.

– Min operation ställdes in tre gånger på ett år. En gång ringde de en vecka innan, en gång några timmar innan jag skulle åka och jobbigast var det vid det tillfället när jag var färdigpackad, vi satt familjen samlad och jag var mentalt inställd på att det skulle bli av dagen efter. Då ringde de en halvtimme innan, taxin var till och med på ingång.

undefined
Operationen genomfördes i mars - äntligen, efter ett års väntan. "Den gick inte bra dock, utan nu lider jag av annan värk, men det är en annan historia", säger han.

Cliffe Front säger sig ha blivit arg till att börja med, men säger nu att han har förståelse för att det blev så här.

– Det var ju ett elände inom vården då, med mycket coronapatienter, det får man förstå. Men, tillägger han, klart det är psykiskt påfrestande att få sin operation inställd gång efter gång, när man är mentalt förberedd – och med tanke på värken jag hade dygnet runt. Nu fick jag operationen gjord i mars, äntligen. Den gick inte bra dock, utan nu lider jag av annan värk, men det är en annan historia.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist förklarar att somliga fått operationen uppskjuten, andra behövt vänta längre på att få en tid. 

Är det oroväckande med så många fler i kö nu, jämfört med tidigare?

– Det är inte överraskande på något sätt, vi har fått stänga ner operationssalar, precis som i övriga landet. Hela systemet har satts ur balans, under ganska lång tid, säger han och tillägger:

– Jag vet att vi kommer att komma tillrätta med detta, men det kommer ta ett tag. Man kan inte lösa det genom att skicka patienterna någon annanstans, för det är en liknande situation i hela landet.

undefined
Operationskön i regionen har ökat med 30 procent sedan september 2019, till följd av pandemin. Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist befarar att det dessutom finns en dold väntan i samhället, att det finns människor som avvaktat med att kontakta vården, när situationen varit som den har under pandemin.

Regionerna i sydöstra sjukvårdsregionen, det vill säga även Östergötlands och Jönköpings län, har nu ett tätt samarbete för att försöka korta operationsköerna.

– Det är väldigt olika bild inom olika specialiteter, så vi försöker titta på vad det finns för möjlighet att hjälpas åt i detta. Det är en komplicerad bild, och vi måste få fram mycket data, innan vi vet vad som är klokast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!