Domaren blåser av karriären

Bristen på domare, som kunde döma Mörlunda GIF:s ungdomslag, fick Sven-Olof Martinsson att greppa pipan. Efter 40 år och över 2 000 matcher har han bestämt sig för att trappa ner. Men han är inte helt främmande för lite tilläggstid.

Vid årsmötet med Vimmerby FDK fick Sven-Olof Martinsson priset till Göran Eklunds minne, som delades ut av ordförande Boo Ek, th.

Vid årsmötet med Vimmerby FDK fick Sven-Olof Martinsson priset till Göran Eklunds minne, som delades ut av ordförande Boo Ek, th.

Foto: Privat

Mörlunda2019-02-01 08:00

– Jag fortsätter gärna döma på Bullerby Cup, det är sommarens höjdpunkt, säger Sven-Olof Martinsson och får något längtansfullt i blicken. Det är så härligt med allt folk, alla glada människor, det är en fantastisk fotbollscup.

– Och på vintrarna dömer jag futsal, tillägger han. Jag tycker fortfarande det är roligt att döma, däremot börjar motivationen tryta lite, så en hel säsong seniorfotboll sätter jag inte upp mig på mer. Jag är ändå 75 år nu, det tar tid att döma tre-fyra gånger i veckan. Allt har ett slut och någon gång måste man ta beslutet.

Ett beslut han delar med sig av kort efter senaste utmärkelsen. Bland diplom, nålar och förtjänsttecken i ädlaste valören guld som tack för "förtjänstfullt arbete och mångårigt uppoffrande som gagnat Svenska Fotbollsdomarförbundet och domarkåren" överraskades han nyligen på Vimmerby Fotbollsdomarklubbs årsmöte. När det prestigefyllda priset, ur domarbasen Göran Eklunds minnesfond, skulle delas ut för tredje gången förärades Sven-Olof Martinsson en penningsumma och blommor.

– Verkligen jätteroligt. Det är roligt att bli uppmärksammad.

När Sven-Olof Martinsson blev domare för 40 år sedan hade Mörlunda GIF fem pojklag igång. För att minska på både jobb och kostnader det innebar att ringa in domare från andra håll bestämde sig ett gäng ledare och spelare för att gå en ungdomsdomarkurs.

– Fem år dömde jag ungdomsfotboll, men så fick jag till mig att det saknades seniordomare och tog klivet upp. Det har jag aldrig ångrat, säger han.

Domarrollen lyfts knappast fram som glamorös, vad har fått dig att döma i 40 år?

– Det är mycket glädje och väldigt givande. Så får man träffa väldigt många människor, jag har fått ett enormt kontaktnät.

– Sedan är det inte säkert att alla tycker om mig, tillägger han och skrattar. Men det får man köpa. De flesta skulle jag nog säga att jag har god hand med. Sedan är man inte alltid överens, som domare och spelare men när matchen är avblåst, inrapporterad och man går från duschen, då ska allt vara överspelat.

Vad kännetecknar en bra domare tycker du?

– Personligen har jag aldrig "slängt med korten", utan har försökt prata med spelarna. Man ska alltid ta sina egna beslut, men även kunna ha en bra konversation med spelare och ledare, typ "nästa gång kommer kortet", då lugnar sig de flesta. Inte alla, men många. En annan viktig sak är att respektera varandra, ingen gör rätt jämt. Det är något vi behöver ha med oss allihop.

Har du råkat ut för några otrevligheter på fotbollsplan?

– Inget större, visst har folk synpunkter ibland, men jag har aldrig behövt fly ut bakvägen. Ha ha. Däremot har jag fått höra att jag är "den sämsta domaren". Då brukar jag svara att "då har den sämsta varit, då blir det bara bättre i fortsättningen".

Exakta hur många matcher Sven-Olof Martinsson dömt vet han inte, men efter lite snabbt överslag gissar han på drygt 2 000.

– 50-60 matcher har det blivit per år, kanske inte varje år, men de flesta. Bara under Bullerby Cup dömer man 20 matcher.

Men nu är det dags att sluta cirkeln kan man säga, du började med ungdomsfotboll och avslutar på samma sätt?

– Saknar klubbarna här omkring, Mörlunda, Målilla, Rosenfors, domare kan jag tänka mig att hjälpa till.

En mening som bevisar hans kärlek till fotbollen.

I 40 år har pipan och domarkorten följt Sven-Olof Martinsson. Nu sluter han cirkeln och trappar ner, genom att lämna seniorfotbollen.
I 40 år har pipan och domarkorten följt Sven-Olof Martinsson. Nu sluter han cirkeln och trappar ner, genom att lämna seniorfotbollen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!