Egentillverkad flaggstång av gran

Onsdagsgruppen i Mörlunda har tillverkat en specialdesignad flaggstång i gran. Den är inoljad med gammal traditionell roslagsmahogny och enligt grabbarna i gruppen, så är nog flaggstången den enda i sitt slag.

Efter hårt arbete belönas männen med kokt korv med bröd samt en liten kaffetår på det.

Efter hårt arbete belönas männen med kokt korv med bröd samt en liten kaffetår på det.

Foto: Madeleine Jakobsson

Mörlunda2019-08-07 17:52

Mörlunda-Tveta hembygdsgård "Blåbärskullen" har en specialtillverkad flaggstång som snart är redo för att tas i bruk. Nils-Göran Duvteg, som är en av grabbarna i onsdagsgruppen, berättar att granen höggs ner i början av förra vintern och att den därefter har legat på tork fram till april i år. Gruppens medlemmar började då preparera stången genom att såga av den i lagom längd samt skala av barken. Därefter har de filat och putsat för att stången ska passa alla originalfästen.

– Vi har oljat in den med roslagsmahogny, som består av tjära, linolja samt terpentin, säger Leif Ström, som är en av de tolv personer som ingår i onsdagsgruppen.

Igår blev de klara med gjutningen av det nya fundamentet till flaggstångshållaren. Nu ska bara betongen brinna för att härdas innan man kan skrida till verket med att montera flaggstången på sin rätta plats.

Onsdagsgruppen har varit igång i många år, men grabbarna är lite oense om hur länge.

– Det måste vara minst 15 år sedan gruppen startade. Det var på den tiden då det fanns anställda här och vi började med att hjälpa till med att bygga lokalen, där scenen finns, säger Åke Axelsson.

Onsdagsgruppen fixar det mesta som går att fixa i hembygdsgården och det är allt ifrån trädgårdsskötsel till att renovera maskinparken.

– Vi har renoverat ångmaskinen och den är provkörd och i september ska den besiktas. Vi kommer ha en återinvigning av maskinen i vår, säger Leif Ström.

Kroppsarbete håller kroppen i trim och Blåbärskullen blir fin.
Kroppsarbete håller kroppen i trim och Blåbärskullen blir fin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!