En milstolpe för vaccinationen passerad

"Äntligen. Nu kan vi snart träffa barn och barnbarn igen". Gun och Nils-Göran Duvteg i Mörlunda fick sin andra vaccindos på fredagsförmiddagen.

Gun Duvteg i Mörlunda blev en av de sista som fick andra dosen genom Hemsjukvårdens försorg. Sophie Adolfsson ger sprutan. "Äntligen kan vi träffa barn och barnbarn igen" säger Gun när sticket är klart.

Gun Duvteg i Mörlunda blev en av de sista som fick andra dosen genom Hemsjukvårdens försorg. Sophie Adolfsson ger sprutan. "Äntligen kan vi träffa barn och barnbarn igen" säger Gun när sticket är klart.

Foto: OLOF CARLSON

Mörlunda2021-03-12 14:02

– Men ni får vänta lite, svarade sjuksköterskan Sophie Adolfsson som gav sprutorna.

– Det tar en vecka innan vaccinet ger fullt skydd.

När Gun och Nils-Göran Duvteg fått sina sprutor, andra dosen var det klart. Huvuddelen av Hemsjukvårdens vaccinationskampanj är klar. Lite drygt 800 sprutor har det blivit sedan fjärde januari när arbetet började.

– Vi gör väl som förra gången, säger Lisa Karlsson.

Köket i parets lägenhet förvandlas raskt till behandlingsrum. Det vill säga att hon ställer fram lådan med vaccin och andra attiraljer på köksbordet. 

Hunden Fanny undrade vad som var på gång och såg till att hålla sig nära husse och matte. För säkerhets skull, man kunde ju aldrig veta när det kommer in två personer i munskydd och visir, tycktes hon tänka...

Men vaccineringen gick både snabbt och lätt. Vid det här laget har sjuksköterskona byggt upp en rutin på att ge sprutor.

Efteråt stannade Sophie Adolfsson och Lisa Karlsson kvar hos paret Duvteg en stund, för att ha koll på att det inte blir några allergiska reaktioner efter sprutorna. Det hör till rutinen.

– Det känns jätteskönt att det är klart nu, tycker Sophie Adolfsson, och kollegan Lisa Karlsson håller med. 

– Det har varit ett trevligt jobb, men sedan jag kom tillbaka från föräldraledigheten har jag nästan inte gjort annat än vaccinerat. Men det har varit roligt, vi har mötts av glada och positiva människor hela tiden.

Men nu är det nästan så hon drömmer om sprutor på nätterna. Mer än 800 på tre månader. Rekordet är 120 på en vecka, berättar hon. Men nu känns det underbart att det är klart.

– Ja, kanske inte riktigt, rättar hon sig själv. Vi får 30 doser till i nästa vecka och det finns några eftersläntrare, personer som varit inlagda på sjukhus och som vi inte kunnat nå tidigare.

Hon räknar också med att det kan bli en eller annan utryckning för hälsocentralens räkning framöver.

– Det finns en del människor som av olika anledningar inte kan ta sig till hälsocentralen, säger Sophie Adolfsson, och då kan vi åka dit och hjälpa dem.

Vaccineringen drog igång fjärde januari i år och Sophie Adolfsson berättar att man gått efter den priolista som finns. Att börja med särskilda boenden, LSS-boenden och nu hemsjukvården. 

– I början hade jag hjälp av Lotta Haag från ambulansen under de mest intensiva veckorna, berättar Sophie Adolfsson.

Hej, vi är här nu... Sophie Adolfsson från hemsjukvården knackar på hos Gun och Nils Göran Duvteg i Mörlunda.
Hej, vi är här nu... Sophie Adolfsson från hemsjukvården knackar på hos Gun och Nils Göran Duvteg i Mörlunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!