Ett litet steg närmare – tågstopp kan bli verklighet

Ett tågstopp i Mörlunda kan vara ett steg närmare att bli verklighet. "Det känns som Peter Wretlund visar en större öppenhet i frågan än tidigare", säger Åke Bergh (M).

Det var många, både nya och gamla mörlundabor som slöt upp till Manifestationen för att få till tågstopp i Mörlunda. Flera poltiker medverkade och gav sin syn på frågan.

Det var många, både nya och gamla mörlundabor som slöt upp till Manifestationen för att få till tågstopp i Mörlunda. Flera poltiker medverkade och gav sin syn på frågan.

Foto: Privat

Mörlunda2022-09-05 10:25

– Jag har givit trafikchefen på KLT i uppdrag att prata med trafikverket, säger Peter Wretlund (S) ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd. 

– Är det möjligt att stanna i Mörlunda utan att det påverkar ankomsttiderna till Linköping och Kalmar har jag inget emot att tåget stannar i Mörlunda också.

Är det måhända nya vindar som blåser i politiken?

– Nej, det är i princip den linje jag har hållit hela tiden, säger Wretlund. Men jag tror att det kan vara klokt att gå vidare nu och hitta en lösning så att vi utför vårt uppdrag, utan att bryta mot några avtal.

Tidigare har Trafikverket sagt ja till tågstopp, och det betyder naturligtvis en del i sammanhanget. Det beskedet anlände per brev för några veckor sedan.

Nu blir det trafikchefen på KLT och tjänstemännen som får ta sig an frågan och se om det går att hitta en lösning.

– Det här med kollektivtrafik och tider är svårt, så det måste vi låta professionen jobba vidare med, säger Peter Wretlund.

Så någon tidsangivelse när tågstopp kan bli aktuellt, vågar han sig inte på i nuläget.

– Det får vi återkomma med när vi vet om det är möjligt, säger Wretlund.

Det är flera orter utmed banan som vill att tåget ska stanna, Ruda är ett exempel, Ålem ett annat. Men Mörlunda sticker ut.

Peter Wretlund köper nu argumentet att stationen i Mörlunda har tekniken som behövs.

– Där finns en väldigt fin perrong, det gör det lättare att stanna här, säger han.

Kanske är han redo att släppa det gamla rättvisekravet på grund av det. Om en ort får tågstopp ska alla få har tidigare varit ett argument mot att stanna i Mörlunda.

– Men att stanna överallt skulle kräva ett helt nytt trafiksystem, säger Wretlund.

En som engagerat sig i kampen för tågstopp i Mörlunda är moderatpoltikern Åke Bergh, som anar en viss ljusning vid horisonten, efter den här manifestationen.

– Det känns som Peter Wretlund visar en större öppenhet i frågan än tidigare, säger han.

Han tycker det var roligt att se så pass stor uppslutning till manifestationen, det var många som kom för att visa sitt stöd för aktionsgruppen.

– Aktionsgruppen Stanna Tåget har gjort ett fantastiskt arbete, säger Åke Bergh.

– Vi talar mycket om en levande landsbygd, men då måste det ju också finnas kommunikationer. Efter den här aktionen är jag mer optimistisk, jag känner det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!