Fem hektar stod i brand

En skogsbrand bröt ut utanför Mörlunda på tisdagseftermiddagen. Räddningstjänst från fyra stationer bekämpar branden.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2018-06-19 13:59

Strax före klockan 14 larmades räddningstjänst till platsen nordost om Mörlunda.

– Det är delvis ett hygge som brunnit och så är det ungskog, säger Jan Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Enligt de första uppgifterna är det omkring sex hektar som fattat eld och snart visade det sig att så också var fallet. Vid 17.30-tiden var branden inringad men ännu inte under kontroll, och räddningstjänst från Oskarshamn, Kristdala, Mörlunda och Målilla arbetade på platsen. Storleken på branden hade då minskat till fem hektar. Släckningsarbetet har under eftermiddagen försvårats av kraftig blåst.

– Branden spred sig från ett halvt hektar till de här fem hektaren som det handlar om nu. Det var mycket på grund av blåsten. Det finns fortfarande en spridningsrisk men eftersom branden är inringad minskar risken rejält, säger Jan Karlsson.

Hur ringar man in en så här stor brand?

– Man utgår från det håll man tycker är lämpligast. Sedan bygger man helt enkelt upp ett slangsystem runt hela branden. Man går i ytterkanterna och lägger ut en lite grövre slang. Var 50:e meter sätter man ett grenuttag där man kan koppla på smalare slangar. Det är med dessa slangar man sedan släcker. Det är inte alltid så lätt, men i det här fallet har de lyckats.

Släckningsarbetet väntas pågå under hela tisdagskvällen och kanske en bit in på natten. Enligt Jan Karlsson ska det inte finnas några byggnader i närområdet som riskerar att börja brinna.

Det känns som att det är ovanligt att skogsbränder hinner bli så här stora?

– Ja, det brukar ju handla om kanske en fotbollsplan, så det här är lite större än vad vi är vana vid. När det blir så här stort kräver det lite mer av oss.

Vid 20-tiden meddelar räddningstjänsten att de fortfarande är kvar på platsen, men att läget lugnat sig.

– Branden är inringad och det brinner inte med öppna lågor längre, säger Jan Karlsson.

Han uppger att de jobbar från kanterna och inåt.

– Vi räknar med att köra på ganska hårt så länge det är ljust, sen kommer det vara folk här hela natten, säger han.

Vid 22.30-tiden har två styrkor kunnat lämna platsen men arbetet kommer fortsätta på platsen.

– Nu börjar det bli mörkt och temperaturen sjunker, vilket minskar intensiteten. Vi kommer fortsätta även under morgondagen, säger Jan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!