Söker efter person som hjälpte till vid lastbilsbrand

Under en vindkraftstransport på riksväg 34/47 började en lastbil plötsligt att brinna. Då stannade två personer för att hjälpa till. "Deras hjälp hade stor betydelse", säger vägtransportledaren Stefan Eriksson.

När räddningstjänsten kom till platsen var branden i lastbilen redan släckt. Händelsen inträffade på riksväg 34/47.

När räddningstjänsten kom till platsen var branden i lastbilen redan släckt. Händelsen inträffade på riksväg 34/47.

Foto: Privat

Mörlunda2022-04-25 18:00

Lastbilsbranden inträffade vid 10-tiden i onsdags på riksvägen mellan Glahytt och Mörlunda.

– Vi eskorterade två specialtransporter från Oskarshamns hamn som skulle gå upp mot Nässjötrakten, säger Stefan Eriksson, vd för Yber vägtransportledare.

När konvojen hade passerat rondellen i Glahytt och befann sig strax utanför Mörlunda trodde en av chaufförerna att han fått punktering.

– Kort därefter upptäcker chauffören att det brinner, säger Stefan Eriksson som berättar att det var en fullt utvecklad brand under lastbilsmotorn.

De lyckades släcka branden själva med hjälp av brandsläckare.

– Vi gjorde av med åtta stycken brandsläckare. Då dyker två män upp. En har jag fått tag på, den andra är fortfarande okänd.

De två männen hade med sig extra brandsläckare. 

– Sedan hjälpte de till att bland annat fälla hytten på lastbilen, så att vi kom åt hela motorn ovanifrån. Det var till enorm hjälp med tanke på att vi andra var upptagna både med att släcka branden men även med att dirigera trafiken och bygga ett säkert avstånd från lastbilen till övriga trafikanter, säger Stefan Eriksson.

– Det är inte ofta det händer att folk dyker upp och hjälper till vid en olycka. Ofta sitter folk i sina bilar och tar bilder och lägger upp på Facebook i stället.

Efteråt har Stefan Eriksson efterlyst de båda männen via sociala medier för att tacka för hjälpen.

– Deras hjälp hade stor betydelse. Hade det börjat brinna igen hade vi haft deras brandsläckare på plats. Nu behövde vi inte nyttja dem, men om det hade behövts så fanns de där. Annars hade vi inte haft några brandsläckare kvar.

Han har kommit i kontakt med en av männen, en mekaniker som jobbar på en firma i Oskarshamn.

– Jag ska träffa honom nu på onsdag och överlämna en liten tackpresent.

Han söker fortfarande efter den andre mannen.

– Jag vet att han körde timmerbil, men jag vet ännu inte vem han är. Jag har väldigt många trådar ute och söker efter honom.

Ingen människa kom till skada i samband med branden, men lastbilen fick bärgas från platsen. Lasten, en växellåda till ett vindkraftverk, flyttades till närmsta parkering.

– Det kunde gått mycket värre. Räddningstjänsten var också nöjda med det som hade gjorts när de kom dit, säger Stefan Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!