Överraskad pristagare: "Stolt och hedrad"

Både skakad och rörd. "Jag saknar ord", lyckades den minst sagt överraskade Åke Bergh få fram på scenen, när han fick ta emot kommunens högsta utmärkelse, Hultsfreds kommuns hederpris.

Åke Bergh från Mörlunda fick ta emot Hederspriset, kommunens högsta utmärkelse vid Företagargalan på torsdagskvällen. "Jag är både stolt och hedrad", sa han.

Åke Bergh från Mörlunda fick ta emot Hederspriset, kommunens högsta utmärkelse vid Företagargalan på torsdagskvällen. "Jag är både stolt och hedrad", sa han.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2022-05-13 16:00

– Det var inte minsta lilla fågel som hade kvittrat något innan dess, berättar Åke Bergh. Så jag visste ingenting innan. Det har inte varit minsta lilla läcka. 

Det var först när motiveringen till priset lästes upp, som han började ana vart det lutade. Och när kommunalrådet Lars Rosander läste att priset gick till en person som varit vd i kommunens enda börsnoterade företag och samtidigt givit sig tid för kommunalpolitiken, ja då trillade polletten ner. Sedan var det dags att gå upp på scenen och ta emot priset.

På fredagsförmiddagen, dagen efter galan, hade han inte riktigt hunnit hämta sig från överraskningen, även om glädjen och stoltheten över priset börjat smyga sig på.

– Jag känner mig otroligt hedrad, säger han. Stolt och hedrad. Och tacksam.

Det är inte många förunnat att få kommunens hederspris. Kraven är höga för att komma ifråga och senast det delades ut var för tio år sedan.

Priset består, förutom äran och uppskattningen, också av ett glaskonstverk.

– Den ska få en central plats här hemma i Mörlunda, säger Åke Bergh.

Hultsfreds kommuns hederspris delas ut till en person som under en längre period verkar, eller verkat i vår kommun, lyder första raden i kriterierna för att komma i fråga. Personen ska med handlingkraft och genom bestående och föredömliga insatser skapat avgörande möjligheter för jobb och samhällelig utveckling och tillväxt.

Och det har Åke Bergh levt upp till. Bland annat som vd för Bergs Timber i Mörlunda. Men även om det var en krävande post, har han ändå givit sig tid till att arbeta politiskt för moderaterna i kommunen.

– Fler företagare borde ge sig tid att engagera sig politiskt. Jag tror det skulle bidra till samhällsutvecklingen, säger Åke Bergh. 

Det skulle dessutom bli en bättre omsesidig förståelse, tror han.

– Som företagare samlar man på sig en hel del erfarenheter som kan komma till nytta även i kommunala sammanhang, säger han.

Samtidigt ser han att det kommunala engagemanget har givit honom väldigt mycket tillbaka.

– Speciellt med den så kallade Hultsfredsandan. För även om vi kan ha skilda åsikter och debattera ibland, så finns det en gemensam vilja att hitta lösningar. I politiken har jag också fått träffa många trevliga människor som jag kanske inte hade träffat annars.

Fredrik Thalin och Lars Rosander överlämnade hederspriset till den minst sagt överraskade Åke Bergh.
Fredrik Thalin och Lars Rosander överlämnade hederspriset till den minst sagt överraskade Åke Bergh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!