Lovar besked om fiber i Mörlunda-Virserum i veckan

Open Infra lovar att besked om den tänkta fibersatsningen i Mörlunda och Virserum är nära. Det kan bli så att kommunen går in och garanterar projektet genom att köpa abonnemang.

Open Infra vill fibrera Mörlunda och Virserum. Men nu börjar folk misströsta, när besked aldrig kommer. Det kan bli så att kommunen går in och garanterar projektet, genom att köpa en del abonnemang.

Open Infra vill fibrera Mörlunda och Virserum. Men nu börjar folk misströsta, när besked aldrig kommer. Det kan bli så att kommunen går in och garanterar projektet, genom att köpa en del abonnemang.

Foto: Arkiv

Mörlunda2021-04-26 16:38

Enligt Lennart Davidsson (kd) börjar folk undra om projektet gått i stå.

Det fick honom att be kommunalrådet Lars Rosander (C) om en uppdatering på hur det egentligen går med fibersatsningen i de här delarna av kommunen. En fråga som lyfts på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Enligt Rosander är det grejer på gång.

– Vi har en dialog med Open Infra och ÖSK förbereder ett ärende till KSAU. Det resoneras kring att kommunen kan bli en part genom att gå in och köpa ett antal abonnemang, så de kan ta ett beslut att börja. Det skulle garantera att vi får till den här fibreringen.

undefined
Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra, säger sig kunna lämna ett besked om fibersatsningen i Mörlunda-Virserum i veckan.

Enligt Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra, är man fortfarande inte i mål med rätt antal avtal med permanentboenden i stödområdet, det vill säga landsbygden kring tätorterna Mörlunda och Virserum, för att ge projektet klartecken.

– Vi är tyvärr inte riktigt färdiga, men jag hoppas – och tror verkligen att vi ska vara klara för att ta ett byggbeslut senast onsdag den här veckan. Nu är vi väldigt nära ett besked om fibersatsningen, säger han.

Varför har det dröjt så länge?

– Det enkla svaret är att vi behöver upp i rätt antal avtal för att ta ett byggbeslut. Når vi inte målet tittar vi på andra sätt, för att ändå realisera det. Det kan handla om att titta på anslutningspriset, vilka vägar vi ska gå och samarbeten med olika parter för att lösa det. Det håller vi på med nu och är, som jag förstått det, nära ett offentliggörande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!