Framgångsrikt år krönt med fin titel

Lisa Ivarsson vill motverka otrygghet bland unga kvinnor. Tillsammans med UF-kollegorna säljer hon en försvarsspray, som inte bara Kvinnojouren i Uppsala köpt ett stort parti av, utan deras vision lever dessutom vidare genom ett nystartat samarbete. Allt krönt med en fin titel.

Lisa Ivarsson, till vänster, prisades tillsammans med Hanna Svennerlind och Beatha Blixt som Årets UF-Företag på Oscarsgalan för deras arbete med Protect Yourself.

Lisa Ivarsson, till vänster, prisades tillsammans med Hanna Svennerlind och Beatha Blixt som Årets UF-Företag på Oscarsgalan för deras arbete med Protect Yourself.

Foto: Privat

Mörlunda2019-04-07 17:00

På lördagens näringslivsgala i Oskarshamn gick priset Årets UF-företag till Protect Yourself UF, som drivs av Mörlundatjejen Lisa Ivarsson, som axlat rollen som vd, Hanna Svennerlind, ekonomiansvarig, och Beatha Blixt, marknadsansvarig.

Så det minst sagt minnesrika året som egenföretagare kryddades med en om möjligt ännu mer minnesrik kväll.

– Det känns jättekul och jättestort så klart. Det har varit väldigt mycket jobb, mer än man kanske tror. Det är inte allt för lätt och kul alla gånger, så det var superkul att få det här priset som ett kvitto på det vi presterat med UF-företaget under sista året på ekonomiprogrammet på Oscarsgymnasiet, säger Lisa Ivarsson, som nyligen även tog hem andraplatsen som Årets säljare bland 800 elever på den stora UF-mässan i Kalmar.

Företagsidén är sprungen ur tjejernas egna erfarenheter. Tyvärr, måste tilläggas. De känner sig många gånger otrygga när de går hem ensamma när det är mörkt.

Så när det var dags att starta UF-företag föll valet på ett licensierat och lagligt självförsvarsspray som tillfälligt förblindar förövaren och avger en röd färg, för att man ska kunna identifiera och hitta bevis.

– Genom att bara bära med sig sprayet känner man sig tryggare, även om man inte behöver använda det, vilket är förhoppningen.

Hur har försäljningen gått?

– Det har gått jättebra, vi hade som mål att sälja 100 spray, och är nu uppe i 125, med förmodligen ytterligare en beställning på tio. Det som är roligt är att Kvinnojouren i Uppsala köpte 50 stycken. Det gläder oss att vi kunde få ett samarbete där, eftersom de också jobbar för tryggheten i samhället.

Men – det är inte enda samarbete. Elisa Wilhelmsson, ägare till Kalmar Självförsvar, kommer köpa upp restlagret och jobba vidare i samma anda.

– Tjejerna har tagit ett jättebra initiativ med en bra produkt, säger hon.

Hur kom ni i kontakt med varandra?

– De tog kontakt med mig inför mässan i Kalmar, där vi samarbetade med prova-på och uppvisning i självförsvar. Det var där jag bestämde mig för att ta över konceptet, som de utvecklat jättebra. Nu är tanken att jag ska träna mina kursdeltagare med produkten.

– Även om vi själva inte kommer jobba vidare med företaget så har vi alla ambitiösa mål att göra samhället säkrare, säger Lisa Ivarsson. Så det är förstås superroligt att vår vision lever vidare.

Protect Yourself UF samarbetade med Elisa Wilhelmsson på mässan i Kalmar, där hon gav prov på självförsvar.
Protect Yourself UF samarbetade med Elisa Wilhelmsson på mässan i Kalmar, där hon gav prov på självförsvar.
Motiveringen

”De har utvecklat en stark och stilren affärsplan som de sedan omsatt till en praktisk, enkel men ack så lönsam produkt. Årets UF-Företagare förstår såväl vikten av att ha ordning och reda i företaget som vikten av att ha ett gott sammarbete. Allt detta samtidigt som de bidrar till ett säkrare och tryggare Oskarshamn.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om