Gammalt hotell till salu – har även varit pizzeria och bank

Hotell, frisör och pizzeria är bara några av alla verksamheter som har funnits i huset. "Jag brukar kalla det för gamla hotellet", säger ägaren Lennart Eskilsson som nu har lagt ut fastigheten till försäljning.

Gamla hotellet i Mörlunda är till salu. "Jag tror att en del kanske bara säger hotellet. Jag brukar kalla det för gamla hotellet eftersom det var ett bra tag sedan det var hotell", säger ägaren Lennart Eskilsson.

Gamla hotellet i Mörlunda är till salu. "Jag tror att en del kanske bara säger hotellet. Jag brukar kalla det för gamla hotellet eftersom det var ett bra tag sedan det var hotell", säger ägaren Lennart Eskilsson.

Foto: Privat

Mörlunda2024-09-11 20:00

Han köpte hotellet på Häradsvägen i Mörlunda för cirka 20 år sedan. Innan dess hade han aldrig besökt orten.

– Jag är stockholmare. Min första bekantskap med Mörlunda var när jag köpte hotellet.

Huset är byggt 1945. Han vet inte särskilt mycket om dess äldre historik, förutom att det inledningsvis var hotell och frisör i byggnaden.

– Det har kommit in folk ibland och berättat historier, men jag har aldrig skrivit upp någonting så jag har det inte kvar i minnet. Jag vet inte vad som hände med hotellet och varför det slutade att vara hotell. Efter hotellet har det varit både bank, polis och något kyrkligt där inne. Det var pizzeria för kanske 25 år sedan, säger han och fortsätter:

– Det syns lite på fasaden att det har stått ”hotell” där. Sedan finns rumsnummer på dörrarna till rummen, och det är hatthylla, tvättho och skrivbord på varje rum.

undefined
Hotellet har tio mindre rum. En del rum har gjorts i ordning, men många är ganska nedgångna enligt ägaren.
undefined
Hotellet är byggt 1945 och har inrymt en rad olika verksamheter genom åren.

Under tiden han ägt huset har Lennart Eskilsson bland annat hyrt ut det till vägarbetare och turister. Det har också varit loppis i lokalerna.

Han har själv bott i huset under kortare perioder.

– Det fanns i planerna när jag köpte det att jag skulle ha det som en deltidsbostad, men sedan har det blivit mindre och mindre. Det är därför jag också tänker sälja det nu, åtminstone sonderar jag terrängen för att se om det är någon som kan vara intresserad.

Hur är skicket på huset?

– Skicket är väl sådär. Ett problem är att det har kommit in fukt i källaren, säger han och berättar att stora delar av takpappen också behöver bytas.

– Men råsponten är helt fin. Man behöver byta takpappen eller duken under pannorna.

undefined
Lennart Eskilsson har påbörjat en takrenovering, men en hel del arbete återstår att göra.

Huset är på cirka 300 kvadratmeter och har tio mindre rum samt en stor affärslokal.

– Vissa ytor har jag gjort i ordning, men många ytor är inte iordninggjorda. Det är både smutsigt och ganska nedgånget i många av rummen. Jag tänker att det kan vara intressant för någon hantverkare som kan använda den större affärslokalen. Men det är också många smårum, så någon hyresverksamhet kanske skulle funka.

Inom kort åker han till Mörlunda för att rensa upp i huset och köra bort grejer. Då finns även möjlighet för eventuella spekulanter att ta en titt på fastigheten, som alltså är till salu. Begärt pris är 500 000 kronor.

– Jag kommer inte att vara hela tiden i Mörlunda. Men om man gör upp en tid kommer jag att kunna åka dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!