Guldfynd i skogen öppnar för ny turistattraktion

Det finns guld i marken utanför Mörlunda. Inte så mycket att det är aktuellt med någon gruvdrift. Men fullt tillräckligt för att starta en ny turistattraktion redan nu i sommar.

Det blev lite i pannan till slut, konstaterar Tommy Pettersson och Peter Lundin. De planerar nu för att starta guldvaskning, en helt ny turistattraktion i skogarna utanför Mörlunda.

Det blev lite i pannan till slut, konstaterar Tommy Pettersson och Peter Lundin. De planerar nu för att starta guldvaskning, en helt ny turistattraktion i skogarna utanför Mörlunda.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2023-04-04 18:00

– Vi fick vänta ett par dagar efter första april innan vi gick ut och berättade, säger markägaren Peter Lundin. Men nu tycker vi tiden är mogen för att berätta om planerna. 

Och så betonar han ytterligare en gång att det inte rör sig om något aprilskämt.

undefined
Det har blivit hundratals pannor vaskade under de ett och ett halvt åren som prospekteringen pågått, berättar Tommy Pettersson. Nu är det dags att berätta om planerna. Men han tror inte det blir något Klondyke i Mörlunda.

I över ett år har guldgrävaren Tommy Pettersson letat och prospekterat i trakten, tillsammans med Peter Lundin. Och visst har de hittat guld. Deras tanke är nu att skapa en turistbegivenhet i stil med Guldströms i Ädelfors. Och premiären kommer att bli redan nu i sommar.

Exakt hur omfattande det här guldfyndet egentligen är, vet man inte med säkerhet. Det råder delade meningar om det. Men de är överens om det mer än väl räcker till för turistvaskningen.

Det aktuella området är givetvis inmutat enligt konstens alla regler, det är noga med pappren i de härsammanhangen.

– Man ska alltid kolla med markägaren innan man går ut och prospekterar, säger Tommy Pettersson, som numera bor i Målilla. Det har varit mycket jobb med vaskpannan under tiden. 

undefined
Guldvaskning - det är konsten att tvätta sand, så att det tunga guldet sjunker till botten i pannan, och kan tas tillvara.

– Det handlar egentligen om att tvätta sanden, säger Tommy Petterson och visar hur det går till. Han skakar pannan med vatten och sand, tills svartsanden kommer fram. Guldet sjunker till botten, och sedan häller han över det finkorniga i en mindre panna och fortsätter att vaska. Till slut kommer det fram tre gula korn som syns väl i den blå pannan.

Tommy Pettersson och Peter Lundin hoppas få dela med sig av den här upplevelsen i sommar.

– Som jag ser det, säger Peter Lundin, så handlar det om att besökarna ett trivsamt äventyr, kanske sitta ner vid lägerelden och ta en kopp kaffe. Guldet är inte så viktigt, som räknas är att komma ut i naturen.

De båda är överens om att det kan vara väldigt meditativt att sitta med vaskpannan intill bäcken.

undefined
Tre små fattiga korn. Men guld är guld, och det blir en spännande upplevelse för besökarna i sommar.

– Vi har tänkt vara vid ett områdes som jag tycker är väldigt vackert, berättar Peter Lundin. Det är två bäckar som flyter fram.

– Guldfyndet som gjorts ligger dessutom ganska ytligt, så det ska inte behöva bli någon åverkan på naturen, säger Tommy Pettersson. Det är inte frågan om någon gruvnäring, inga stora maskiner behövs.

I "paketet" ingår att deltagarna får lära sig hur guldvaskning går till. De får lära sig en del om naturen och om allemansrätten. Samtidigt som de kan vaska fram eller annat guldkorn som bonus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!