Han har chans på flera guldbaggar

Rasmus Råsmark, bördig från Mörlunda, kan ta hem Sveriges finaste filmpris. Han är en av medlemmarna i Crazy Pictures, som skapat filmen "Den blomstertid nu kommer" som nominerats till inte bara en utan fyra priser på Guldbaggegalan.

Förutom kategorin Bästa film kan Den blomstertid nu kommer också få en guldbagge för Bästa visuella effekter och Bästa ljud. "Att också framhållas för de tekniska delarna visar att våra kunskaper där håller bra", säger Rasmus Råsmark.

Förutom kategorin Bästa film kan Den blomstertid nu kommer också få en guldbagge för Bästa visuella effekter och Bästa ljud. "Att också framhållas för de tekniska delarna visar att våra kunskaper där håller bra", säger Rasmus Råsmark.

Foto: Wepix

Mörlunda2019-01-19 07:00

– Det känns svindlande. Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, bara att få vara där på Guldbaggegalan på Circus den 28 januari. Det är ändå det största filmpriset i Sverige, så för oss är det en vinst bara att vara nominerade i samma kategorier som så många andra bra filmer och superduktiga filmskapare.

Filmkollektivet Crazy Pictures har chans på tre Guldbaggar, sedan deras första långfilm "Den blomstertid nu kommer" nominerats i kategorierna Bästa film, Bästa ljud och Bästa visuella effekter. Dessutom kan man ta hem Guldbaggens publikpris, där Aftonbladets läsare inledningsvis hade hela 47 filmer att rösta på. Däribland "Unga Astrid" och "Ted – för kärlekens skull", som hängde kvar länge bland favoriterna.

Sedan dess har filmen tagit sig igenom flera hårda gallringar och är nu i final tillsammans med Matz Eklunds dokumentär "Vill du dansa?" samt Filip Hammars och Fredrik Wikingssons "Tårtgeneralen". Omröstningen pågår till och med den 22 januari.

– Vi har hela tiden varit överväldigade och extremt glada över publikens stöd och att så många velat se den på bio. Och mest stolta är vi över att vi gjort den tillsammans med vår publik, för allt började med en kickstarterkampanj, som drog in pengar så vi kunde börja förverkliga vår idé att producera en långfilm. Men vi har aldrig haft priset i tanken, även om det nu förstås känns fantastiskt roligt att få ett kvitto på att vi gjort något bra, även på de tekniska delarna med effekter och ljud.

Rasmus Råsmark har kunnat notera en fantastisk utveckling tillsammans med Olle Tholén, Victor Danell, Hannes Krantz och Albin Pettersson. Filmen är såld till 94 länder, en utveckling ingen av dem vågade ens drömma om.

– Det sjuka är, att när man läser listan över vilka länder den sålts till, så vet man inte ens var alla länder ligger, säger Rasmus Råsmark och skrattar. Men – de bryr sig om vår film. Hur stort är inte det?

Vad tror du om förutsättningarna, att faktiskt kamma hem en guldbagge?

– Det vågar jag inte ens sia om, men klart man hoppas. Vi tänker först och främst bara gå dit och ha roligt.

Kommer ni förbereda ett tacktal?

– Ja, jo det kommer vi göra. Det räcker att vi är "lantisarna" som kommer upp på scen. Med rädsla för tunghäfta kommer vi absolut förbereda oss.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har cirka 542 Guldbaggar delats ut under årens lopp och priskategorierna är, numera, 19 till antalet. Guldbaggen väger cirka 1,2 kg och kroppen är driven i koppar som sedan emaljeras. Slutligen tillförs äkta guld för att ge Guldbaggen dess rätta skimmer. Källa: Svenska Filminstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!