Han vill kryssa sig in i riksdagen

Landsbygden och glesbygdsfrågor är hans signum. Så han titulerar sig gärna "Glesbygdsmoderaten". Carl-Wiktor Svensson hoppas fälla regeringen och han är villig att förhandla med alla partier – även Sverigedemokraterna.

Carl-Wiktor Svensson vill att vi ska se skogen och lantbruket som en tillgång. Han hoppas på en plats i riksdagen, där vill han lägga störst fokus på glesbygden och landsbygdens utmaningar.

Carl-Wiktor Svensson vill att vi ska se skogen och lantbruket som en tillgång. Han hoppas på en plats i riksdagen, där vill han lägga störst fokus på glesbygden och landsbygdens utmaningar.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2018-09-07 20:30

– Det är dags att släppa på prestigen. Jag är nog den enda riksdagskandidaten i toppen som tycker att vi måste visa större respekt för väljarnas maktfördelning på valdagen. Får man inte 175 mandat måste man söka stöd hos andra. Så efter valet är det väldigt viktigt att vi sätter oss ner och förhandlar för att få så stort inflytande som möjligt och för att få igenom så mycket som möjligt av vår egen politik – då måste man förhandla med så många som möjligt. Det går inte att frysa ut någon, då kanske Sverigedemokraterna blir den enda oppositionen vi har i landet och det skulle inte vara bra.

Carl-Wiktor Svensson är förhållandevis ny inom politiken med bara sju års erfarenhet. Det var inte på något sätt självklart att han skulle engagera sig för Moderaterna, utan han lyssnade av alla partier innan han bestämde sig.

– Det som avgjorde var att Moderaterna lyfter fram individens utvecklingsförmåga framför kollektivet. Och de vill att fler skattebetalare ska bidra, istället för att höja skatten. Det är viktigt och passar mig bra.

Efter förra valet tog Carl-Wiktor Svensson plats i kommunfullmäktige i Högsby, i och med att han bodde i Träthult mellan Fagerhult och Högsby. Numera bor han i Mörlunda och siktar ännu högre. Efter en nomineringsstämma hamnade han på plats tre på Moderaternas riksdagslista för Kalmar län och har nu bedrivit personvalskampanj sedan januari.

Vad tror du om förutsättningarna, får Mörlunda en representant i riksdagen?

– Jag känner stort stöd i länet, så jag hoppas bli inkryssad. Jag vet att frågorna jag brinner för är väldigt viktiga för många, inte minst här i länet med 11 000 skogsägare.

Vilka frågor brinner du särskilt för?

– Äganderätten och individens ställning gentemot staten. Och jag ser det som oerhört viktigt att lägga fullt engagemang på frågor kring glesbygden och landsbygdens utmaningar. Lönsamheten på landsbygden är väldigt viktig, så jag vill trycka på att vi måste se skogen och lantbruket som en tillgång, som en resurs för Sverige istället för en miljöfarlig verksamhet som man ser det som idag från myndigheternas sida.

– Allt hänger ihop, fortsätter han. Kan vi inte bruka marken, har vi inget företagande. Har vi inget företagande finns det inga jobb och finns det inga jobb vill ingen bo kvar här.

Carl-Wiktor Svensson, M

Ålder: 28 år

Bor: Mörlunda

Gör: Jobbar som virkesinköpare på Bergs Timber

Brinner för: Äganderätten och individens ställning gentemot staten

Erfarenhet inom politiken: Sju år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!