Här möter dåtid nutid: "Mer aktiva än nånsin"

Hembygdsföreningen är mer aktiv än någonsin, trots att alla aktiviteter ställts in. Under pandemin har man satsat på att vårda kulturminnen och nu fungerar den gamla ångmaskinen som på farfars tid.

Ångmaskinen och sågen skänktes till föreningen 1973. Många, många timmars arbete ligger bakom att den nu äntligen går att köra och använda. Ett arbete som bland annat Hans Lindberg, Svenne Larsson och Leif Ström varit delaktiga i.

Ångmaskinen och sågen skänktes till föreningen 1973. Många, många timmars arbete ligger bakom att den nu äntligen går att köra och använda. Ett arbete som bland annat Hans Lindberg, Svenne Larsson och Leif Ström varit delaktiga i.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-10-18 16:00

Färgen på löven skiftar i gult och orange och kylan kommer smygande. Men det hindrar inte gubbarna i Mörlunda-Tveta Hembygdsförenings så kallade Onsdagsgrupp

Gruppen har dessutom vuxit med tre Målillabor, som gemensamt med de andra har en låga som brinner starkt för att bevara det som minner om det förgångna.

Ångmaskinen från 1905 exempelvis, den är verkligen representativ för en svunnen tid. Efter många, många år av arbete är den nu besiktad och klar att använda – dåtid möter nutid.

undefined
Nu går sågen med hjälp av ångmaskinen. Leif Ström och Svenne Larsson var med när de första 15-20 stockarna sågades.

31 rör, som ångan går i, hittades i rätt dimension i Tyskland och att få klingan slipad i Nässjö var sista pusselbiten som föll på plats, för att kraftpaketet om 23 hästkrafter ska kunna driva det lilla sågverket. 

– Att få igång en så gammal sak och att den fungerar så vi kan såga med den är jätteroligt, säger Svenne Larsson som var med när de första 15-20 stockarna blev brädor.

– Det var roligt att visa Bosse Danielsson, vars pappa och farbror skänkte maskinen till oss, att den är körbar igen, tillägger ordförande Christer Adolfsson.

Man har dessutom inlett ett samarbete med Thony Glad, som genom sitt certifikat på jobbet tagit på sig rollen som behörig pannoperatör.

– Jag gick utbildningen i september och bor ju dessutom på orten, så det känns angeläget att kunna hjälpa till, säger han.

Allt sammantaget födde tanken på ett nytt evenemang. Nästa år planeras "Ångans dag", där historikern Peter Danielsson ska berätta om ångan som drivkälla innan elektricitetens tid. 

– I år har ju allt ställts in, till följd av pandemin, säger Christer Adolfsson. Det är ett väldigt hårt slag ekonomiskt för föreningen, vi har tappat intäkter på minst 50 000 kronor.

undefined
Under tiden hembygdsföreningen tvingats ställa in alla sina arrangemang, som en följd av pandemin, har man passat på att vårda kulturskatterna. "Exempelvis Ävlingebostugan får nytt tak", berättar ordförande Christer Adolfsson.

Istället har man satsat tid på att vårda alla husen, som rödmålats med hjälp av två extratjänster från Arbetsförmedlingen.

– Taket på Ävlingebostugan läckte, så vi har haft en presenning på i ett år. Nu har vi fått ett bidrag från Virserums Sparbank, som var helt avgörande för att vi skulle ha ekonomi att laga det, säger Christer Adolfsson.

undefined
Känner du igen någon på den gamla bilden från ett Luciafirande i Missionskyrkan? Hembygdsföreningen vill att historian förblir levande, och hoppas få hjälp med att identifiera människorna på bilderna i den rika bildskatt man har.

Föreningen har också en rik bildskatt, som tas omhand på modern sätt. Närmare 130 000 bilder har scannats in, och nu sätter man punkt där för en tid.

– Vi vill ta hand om de vi har, innan vi tar emot fler och ber nu allmänheten om hjälp så vi kan tagga personerna på bilderna – så att vår historia förblir levande.

undefined
Onsdagsgruppen är betydelsefull, inte bara för allt medlemmarna uträttar i hembygdsparken, utan den har kommit att bli viktig även socialt sett. "Stunden vid kaffebordet är viktig", säger Lars Olofsson, Lars Vigertsson och Roland Thorstensson.
Karta: Mörlunda- Tveta hembygdsgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!