Byggstart för fiberprojekt i Mörlunda-Virserum

Open Infra har tagit byggbeslut för fibersatsningen i Mörlunda-Virserum. "Vår ambition är att komma igång med byggnationen under sommaren/hösten", säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig.

Jan-Olof Svensson i Virserum är en av dem som tecknat avtal med Open Infra och som väntat länge på fiberbesked.

Jan-Olof Svensson i Virserum är en av dem som tecknat avtal med Open Infra och som väntat länge på fiberbesked.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2021-05-07 17:15

Kommunen beslutade tidigare i veckan att gå in och köpa 63 anslutningar för 1,2 miljoner kronor, för att Open Infra skulle nå tillräckligt många avtal.

Nu meddelar Open Infra att byggbeslut är taget.

– Det betyder att vi per omgående startar arbetet med att kontakta samtliga 288 markägare som berörs, för att skriva avtal med dem och inom kort går vi ut med en formell bekräftelse till de kunder vi skrivit avtal med, säger Joakim Ramtzén.

Det har dragit ut på tiden, håller planen?

– Jag ska inte sticka under stol med att vi hade hoppats kunna ta byggbeslut tidigare, men stöter vi bara inte på patrull med markägarna ska vi bli klara med stödområdet, alltså landsbygden, till årsskiftet.

Och de som bor i tätorterna Mörlunda-Virserum?

– Jag vågar inte svara på när vi går igång med den etappen, det kan bli samtidigt eller efteråt, huvudsakliga målet är att bli klara med själva stödområdet i tid för att vi ska få stödpengarna.

Jan-Olof Svensson har inte bara väntat länge, utan också varit engagerad i projektets södra del. Han har lagt åtskilliga ideella timmar på att skaffa fram kontakter, för att företaget skulle få ihop tillräckligt många intresserade. 

– Jag är skitglad i dag, det är jätteviktigt att vi får fram fiber, så alla har möjlighet att jobba på landsbygden. Jag måste också få tillägga att kommunen ska ha all heder, som gick in med så mycket pengar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!