Hultsfredspolitiker föreslår frukost till skolelever

"Skolfrukost är inte bara valfläsk." Det hävdar Lennart Davidsson (KD) som tillsammans med partikollegan Folke Pleijert vill starta ett pilotprojekt med skolfrukost i Mörlunda.

Lennart Davidsson (KD) och partikollegan Folke Pleijert vill göra ett försök med skolfrukost i Mörlunda. För att optimera barnens mottaglighet av kunskaper.

Lennart Davidsson (KD) och partikollegan Folke Pleijert vill göra ett försök med skolfrukost i Mörlunda. För att optimera barnens mottaglighet av kunskaper.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2022-09-06 15:00

– Det är vetenskapligt bevisat att elevernas koncentration blir bättre om de får lite frukost, säger Davidsson. Många av dem har ju redan varit igång länge innan de kommer till skolan, och många gånger blir det lite si och så med frukosten hemma när de ska passa busstiderna.

Att de pekar ut Emådalskolan i Mörlunda beror mest på att de varit där på studiebesök och sett hur det fungerar. Eftersom Fritids på skolan öppnar tidigt och serverar frukost till sina elever, tycker Lennart Davidsson och Folke Pleijert att man bör erbjuda alla elever på skolan en frukost.

I motionen hänvisar de till undersökningar som gjorts, och som visar att 97 procent av rektorerna anger att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga.

– Utan frukost kan det blir lite si och så med koncentrationen framåt nio, tio på förmiddagen, säger Davidsson. Både han och Folke Pleijert ser frukosten som ett sätt att optimera elevernas mottaglighet för kunskaper.

– Med lite mat i magen läser de bättre och lär sig mer, säger Davidsson.

Så i sin motion föreslår de att kommunen snarast ger möjlighet för Emådalsskolan att äta frukost innan skoldagen börjar.

– Det här är inte bara valfläsk, säger Davidsson, som förklarar att det här är en fråga som han och Folke Pleijert har funderat på både länge och väl innan det nu blev läge att skriva en motion om saken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!