Jägare om vindkraftsplaner: "Det finns bättre ställen"

Inom en radie av cirka en mil planeras nu tre stora vindkraftsparker. "Vi bör vara rädda om djurlivet", säger Linnéa Karlsson, Mörlundabo och jägare.

"Jag tror att det finns bättre ställen att bygga vindkraftverk på", säger Mörlundabon Linnéa Karlsson om vindkraftsplanerna i Ryningsnäs.

"Jag tror att det finns bättre ställen att bygga vindkraftverk på", säger Mörlundabon Linnéa Karlsson om vindkraftsplanerna i Ryningsnäs.

Foto: Jimmy Larsson/Privat

Mörlunda2022-12-30 06:00

I sydöstra delen av Hultsfreds kommun har både Njordr och BayWa r.e. Nordic planer på vindkraftsparker. Som Vimmerby Tidning tidigare berättat vill Njordr uppföra tolv vindkraftverk utanför Målilla, medan BayWa r.e. Nordic siktar på att bygga 18 vindkraftverk i Ryningsnäs.

Dessutom finns planer på 14 vindkraftverk norr om Bjälebo i västra delen av Oskarshamns kommun.

Om planerna godkänns efter samråd och tillståndsansökningar kan Ryningsnäs få de högsta vindkraftverken med en totalhöjd på 300 meter, vilket kan jämföras med 270 meter i de två andra vindparkerna.

undefined
"Jag tror att det finns bättre ställen att bygga vindkraftverk på", säger Mörlundabon Linnéa Karlsson om vindkraftsplanerna i Ryningsnäs.

Mörlundabon Linnéa Karlsson, som är jägare, oroar sig för konsekvenserna för djur och natur.

– Frågan är hur det påverkar älgstammen, säger hon och tillägger:

– Jag vet inte om jag skulle vilja sitta på ett älgpass och ha vindkraftverk bakom mig som surrar.

Omställningen till ett fossilfritt samhälle kräver en rejäl utökning av elproduktionen. Men Linnéa Karlsson tycker inte att vindkraft i Mörlundabygden är det bästa sättet att lösa elbehoven.

– Det finns andra energikällor än just vindkraft. Och jag tror att det finns bättre ställen att bygga vindkraftverk på än i skogarna mellan tre samhällen där det är ett rikt djurliv. Vi bör vara rädda om djurlivet.

undefined
I Ryningsnäs finns redan två vindkraftverk, som kan komma att rivas om vindkraftsparken blir verklighet.

Hultsfreds kommun, som har möjlighet att använda sin vetorätt mot vindkraft, har ännu inte tagit beslut om vindkraftsparken utanför Målilla.

Planerna i Ryningsnäs innebär att kommunen får ta ställning till ytterligare en vindkraftspark framöver, men i det fallet finns ännu ingen tillståndsansökan.

– Vi behandlar varje ansökan för sig, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Inför kommunens beslut om vindkraftsparken utanför Målilla har flera av de politiska partierna tagit ställning internt. Dock inte Centerpartiet.

– Nej, det finns både förespråkare och de som inte tycker att det är lämpligt, så vi får fortsätta dialogen, säger Lars Rosander.

undefined
Tanken är att vindkraftsparken ska byggas på samma fastighet i Ryningsnäs där två vindkraftverk står i dag.

Har ni spikat när ni ska ta ställning?

– Vi har inget sådant datum. Vi har ingen partipiska åt det ena eller andra hållet, utan vi utgår ifrån att alla ledamöter skaffar sig en egen uppfattning.

Är ytterligare vindkraftsparker på gång i kommunen?

– Det pratas om att markägare har blivit kontaktade och att fler bolag tittar på det. Jag visste att det var på gång i Ryningsnäs, men i övrigt har jag inga uppgifter om något annat som är så konkret.

Vindkraftverk i Ryningsnäs.
Vindkraftverk i Ryningsnäs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!