Matbutik gör sin största investering någonsin

Planeringen har pågått i flera år, men på grund av omvärldsläget fick projektet bromsas. Ett möte med personalen gjorde att köpmannen Thommie Sundberg vågade trycka på startknappen. "Nu satsar vi stenhårt på detta", säger han.

Thommie Sundberg i samspråk med Annette Elofsson, som jobbat i butiken i över 25 år. Hon ser också fram emot den satsning som ska göras.

Thommie Sundberg i samspråk med Annette Elofsson, som jobbat i butiken i över 25 år. Hon ser också fram emot den satsning som ska göras.

Foto: Jimmy Larsson

Mörlunda2024-02-20 20:00

När Vimmerby Tidning besöker Ica Nära Sundbergs i Mörlunda träffar vi både personal och kunder som ser fram emot storsatsningen i matbutiken.

– Det låter positivt, säger kunden Ulla Nilsson efter att Thommie Sundberg berättat om de förändringar som väntar.

Hon och maken Inge Nilsson bor bredvid butiken och var först lite oroliga för att den skulle flytta. 

– Butiken har väldigt bra personal. De är så trevliga och hjälpsamma, säger paret som även är nöjda med sortimentet.

undefined
"I dagsläget ligger kalkylen på drygt fyra miljoner", säger köpmannen Thommie Sundberg om investeringen i butiken.

Thommie Sundberg försäkrar att butiken kommer att finnas kvar på samma plats som i dag. Det ska inte heller göras någon utbyggnad av lokalerna.

– Den byggnation vi gör kommer att vara invändigt, säger Thommie Sundberg.

– Vår målsättning är att förbättra vårt kunderbjudande ytterligare, minska vår miljöpåverkan genom att byta köldmedium som vi driver våra kylmaskiner och frysar med och effektivisera vår energiförbrukning.

Investeringen, som Dagens Hultsfred var först med att rapportera om, är den enskilt största som gjorts sedan butiken byggdes 1975.

– I dagsläget ligger kalkylen på drygt fyra miljoner. 

Satsningen har planerats sedan 2021 och skulle egentligen ha genomförts tidigare.

– Vi hade en ritning klar våren 2022, men det kändes inte bekvämt att dra igång det. Vi var tvungna att landa lite grann.

undefined
Den nuvarande butiken har funnits sedan 1975, men redan 1876 öppnade Thommie Sundbergs farfars farmor ett kafé i Mörlunda.

På grund av matinflationen, konjunkturläget och andra omvärldsfaktorer valde man att bromsa projektet.

– Även i lilla Mörlunda är vi en del av den globala ekonomin, säger Thommie Sundberg som berättar att de också behövt ändra ritningen.

Nyligen bestämde han sig för att gå från ord till handling.

– Nu känns det skönt och mina medarbetare är oerhört taggade. Det var de som gjorde att jag tryckte på knappen när vi hade ett möte för ett par veckor sedan. Det var då jag kände att nu kör vi.

Förberedelserna för ombyggnationen har redan börjat.

– Vi hoppas kunna bygga ett nytt maskinrum i mars. Ett visst omplock i butiken av de torra varorna kan möjligtvis påbörjas efter påsk. Sedan kommer kylar och frysar att bytas i maj, säger Thommie Sundberg.

– Målsättningen är att vara klara i maj, men absolut till midsommar.

undefined
Thommie Sundberg i samspråk med Annette Elofsson, som jobbat i butiken i över 25 år. Hon ser också fram emot den satsning som ska göras.

Han ser det som viktigt att förnya butiken med jämna mellanrum.

– Nu är det åtta år sedan sist. Vi känner att vi behöver vässa oss lite grann och tror att det här är rätt väg att göra det. Energiförbrukningen är också en viktig del, säger köpmannen och tillägger:

– Jag tror på Mörlunda. Vi har ett uppsving i Mörlunda med både barn och ett starkt föreningsliv. Då känner jag att jag vågar.

Hur stor blir förändringen för kunderna?

– Det kommer att vara en betydande förändring på hur butiken ser ut, säger Thommie Sundberg som berättar att vissa avdelningar, men inte alla, ska flyttas.

– Jag gillar när vi kan skapa lite luft även i en mindre butik.

undefined
Just nu planeras inga nyanställningar i matbutiken, där åtta personer arbetar i dagsläget.

Butiken har öppet som vanligt under ombyggnationen.

– Det ska påverka kunden så lite som möjligt under tiden. Vissa dagar kan det vara lite trängre någonstans, men jag tror att vi löser det här.

Hur klarar ni er i konkurrensen från de större butikerna på andra orter?

– Vi har väldigt trogna kunder som är lojala mot butiken. Men det krävs att vi också ger kunden vad den efterfrågar. Konkurrens är bra, det gör att man vässar sig själv och blir bättre. Mina medarbetare gör ett jättebra jobb att möta kunderna varje dag och vi jobbar på att hela tiden försöka bli lite bättre.

Till våren ska flera kylar och frysar bytas ut i samband med ombyggnadsprojektet.
Till våren ska flera kylar och frysar bytas ut i samband med ombyggnadsprojektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!