Miljardsatsning kan ge nya arbetstillfällen

Upp till 15 vindkraftverk planeras i ett område söder om Mörlunda. Miljardsatsningen väntas ge en handfull lokala arbetstillfällen. "Det behövs en grupp som sköter om parken dygnet runt", säger projektledaren Örjan Wennman.

"Vi har gjort en del inledande utredningar och vi ser att området är lovande för vindkraft", säger Örjan Wennman, projektledare på Fred. Olsen Renewables. Målet är att ansöka om miljötillstånd till sommaren 2025.

"Vi har gjort en del inledande utredningar och vi ser att området är lovande för vindkraft", säger Örjan Wennman, projektledare på Fred. Olsen Renewables. Målet är att ansöka om miljötillstånd till sommaren 2025.

Foto: Jimmy Larsson/Privat

Mörlunda2024-09-23 18:00

Nyheten i korthet

  • Fred. Olsen Renewables planerar att bygga upp till 15 vindkraftverk vid Gällingsbo, söder om Mörlunda, vilket kan ge lokala jobb.
  • Projektet, som beräknas kosta runt 1,5 miljarder kronor, befinner sig fortfarande i ett tidigt skede med samrådsunderlag inlämnat till kommunen och länsstyrelsen.
  • Företaget förväntar sig visst motstånd från allmänheten och planerar att hålla ett offentligt samrådsmöte i oktober för att presentera projektet och få feedback.

Det handlar om en investering på omkring 1,5 miljarder kronor. Företaget Fred. Olsen Renewables siktar på att bygga vindkraftsparken vid Gällingsbo, åtta kilometer söder om Mörlunda, nära gränsen mellan Hultsfreds och Högsby kommuner.

Vimmerby Tidning rapporterade om projektet redan för ett år sedan, men då var planerna inte lika konkreta. Nu finns ett samrådsunderlag som har lämnats in till kommunen och länsstyrelsen.

– Det är fortfarande ett tidigt skede. I det här samrådet kommer vi att lägga pusslet för vad den slutliga utformningen av ett vindkraftsprojekt på den här platsen kan bli. Vi kommer att presentera förslaget med upp till 15 vindkraftverk, men vi vill också ha in information i samrådet, säger Örjan Wennman, projektledare på Fred. Olsen Renewables.

Vindsnurrorna är tänkta att bli högst 270 meter höga.

– Det är en bra höjd för att utnyttja vindresursen på platsen på bästa sätt. Det kan bli en lägre höjd, men det kan inte bli en högre höjd än 270 meter.

Örjan Wennman uppger att det norskägda bolaget utvecklar, etablerar och driver sina vindkraftsparker med egen personal.

– Om vi utvecklar en park i Hultsfreds kommun skulle vi ha egna vindkraftstekniker som arbetar på platsen, och som behöver vara anställda lokalt.

undefined
Kartan visar den planerade lokaliseringen av vindkraftsparken vid Gällingsbo i södra delen av Hultsfreds kommun.

Hur många arbetstillfällen räknar ni med att det kan ge i kommunen?

 – Det skulle kunna vara fem vindkraftstekniker som behövs lokalt för att sköta den här parken. Man behöver ha en grupp som sköter om parken dygnet runt årets alla dagar, så de måste finnas rätt så nära sin arbetsplats.

Kommer vindkraftverken att synas från Mörlunda?

– Vi kommer att presentera det i en utställning under andra halvan av oktober. Där kommer det att framgå en hel del detaljer om var någonstans man kommer att se verken, säger Wennman som i dagsläget inte kan svara på hur långt bort vindkraftverken kommer att synas.

En inventering har gjorts av fågellivet i Gällingsbo, som ligger fyra kilometer ifrån en av de värdefullaste fågellokalerna i sydöstra Sverige – Ryningenområdet. Enligt projektledaren har man inventerat rovfåglar, skogshöns, nattskärra och lom.

– Inventeringen har visat var någonstans det finns fåglar. Vi har anpassat både antal verk och placering av verken utifrån det.

Men arbetet är inte klart. Efter samrådet ska en miljökonsekvensbeskrivning upprättas.

– Då läggs pusslet färdigt och man kommer fram till en slutlig utformning av parken. Man tar fram de skyddsåtgärder som kan krävas för att skydda till exempel fåglar eller andra saker.

undefined
Vindkraftsparken är tänkt att byggas åtta kilometer söder om Mörlunda.

Räknar ni med att projektet kommer att väcka protester?

– Det brukar det göra. Om man ska titta bakåt så brukar det vara ett stort intresse. Men varje projekt som vi jobbar med är unikt och har sina speciella förutsättningar, så det återstår att se.

Har ni redan fått reaktioner från allmänheten?

– Vi har inte riktigt presenterat projektet mot allmänheten än. Vi börjar med ett myndighetssamråd. I början på nästa månad kommer vi att presentera det genom annonsering och brevutskick. Då kommer det nog att uppmärksammas bredare. Vi har inte fått så mycket reaktioner ännu. 

Örjan Wennman uppger att avståndet från den planerade vindkraftsparken till de närmaste bostäderna är minst 1 000 meter.

Ett samrådsmöte för allmänheten planeras under senare delen av oktober. Datum och plats för mötet släpps längre fram.

– Dit är alla välkomna som är intresserade av att träffa oss, få projektet presenterat, lämna synpunkter och ha en dialog med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!