Mörlunda Basket, rena rama Åshöjdensagan

"Vi hade långa resor, till Stockholm, Göteborg och Malmö, och när de skulle hit, sa de alltid att de skulle åka ut i skogen."

Visst sitter takterna i. Carl-Axel Nilsson var det som importerade basketsporten till Mörlunda och satte bildligt talat bollen i rullning.

Visst sitter takterna i. Carl-Axel Nilsson var det som importerade basketsporten till Mörlunda och satte bildligt talat bollen i rullning.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2019-10-09 05:00

Carl-Axel Nilsson minns de spännande åren med Mörlunda Basketbollklubb. Den lilla klubben som kom från landet och trots att man inte ens hade  idrottshall hemma, tog sig upp i högsta serien. Och som näst intill abonnerade på förstaplatsen i DM under många år.

I år är det 60 år sedan klubben bildades och började spela på allvar och även om klubben inte finns längre, så kommer tidigare medlemmar och spelare att fira med en stor återträff. Numera finns ju en sporthall i Mörlunda och det är där man kommer att ha det stora kalaset.

Förberedelserna är i full gång, lokalen är bokad. Pelle Lindström, som också var med när det begav sig, håller på att sätta samman en utställning om klubben och dess framfart i basketserierna under 1960 och 1970-talen. Det var då basketen var som allra störst.

Den här perioden är väl dokumenterad. Tidningsurklipp, bilder och mycket annat finns bevarat i pärmar och allt talar för att den här återträffen blir en nostalgikick utöver det vanliga för deltagarna.

Carl-Axel Nilsson berättar att han kom i kontakt med basketboll på lärarseminariet i Karlstad och när han fick jobb på skolan i Björnhult tog han sporten med sig. Här i våra krokar var det inte många som hört talas om basket. Än mindre spelat.

– Men vi började i alla fall träna i skolans gymnastiksal, säger han. Den var liten och skulle man skjuta långskott fick man sikta mellan bommarna och taket.

Ganska snart blev det aktuellt att spela matcher också. Åtvidaberg var första motståndaren, Mörlunda åkte dit och vann med en enda ynka poäng. Den här träningsmatchen ledde fram till seriespel och som alla nykomlingar på den här tiden fick man börja i division två. Men det tog bara ett år att ta sig upp i allsvenskan.

Sedan for man jojo upp och ner mellan serierna under många år, utan att riktigt få fotfäste i högsta serien.

– Däremot var vi väldigt framgångsrika i DM, säger Carl-Axel Nilsson. Där vann vi varje år från 1959 till 1970.

Redan på torsdag i nästa vecka blir det en liten förfest till jubileet. Då ordnas en berättarkväll på Lundagården i Mörlunda på temat Mörlunda Basket.

Lördagen den 19 oktober blir det sedan stor återträff. Alla som spelat för klubben bjuds in. Och det är många. Under glansdagarna hade klubben många lag i spel. Både herrar och damer, flickor och pojkar är inbjudna för att minnas klubben, Mörlundas svar på Åshöjdens Bollklubb.

Pelle Lindström, Charlotte Madestam och Carl-Axel Nilsson hoppas att informationen om återträffen ska sprida sig till alla som kännder sig berörda-
Pelle Lindström, Charlotte Madestam och Carl-Axel Nilsson hoppas att informationen om återträffen ska sprida sig till alla som kännder sig berörda-
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!