Mörlunda loppis får nya ägare: "Populärt ställe"

Niclas Schwartz och Joan Rebellion Schwartz flyttade till Mörlunda från Filippinerna 2018. Nu tar de över Mörlunda loppis.

Niclas Schwartz är sjöman till vardags och jobbar inom offshorebranschen. Nästa vecka tar han över Mörlunda loppis tillsammans med sin fru.

Niclas Schwartz är sjöman till vardags och jobbar inom offshorebranschen. Nästa vecka tar han över Mörlunda loppis tillsammans med sin fru.

Foto: Charlotte Madestam/privat

Mörlunda2021-12-17 17:00

Vi har tidigare berättat att loppisen, som finns i en ladugård i närheten av Mörlunda kyrka, varit till salu. Makarna Cecilia Hederud och Daniel Hederud bestämde sig för att sälja den populära verksamheten av hälsoskäl.

Nu är det klart att ett annat par – Niclas Schwartz och hans fru Joan Rebellion Schwartz – tar över loppisen. 

– Vi bestämde oss redan i slutet på oktober, men papprena skrivs nästa vecka, säger Niclas Schwartz.

Paret är bosatta i Mörlunda sedan drygt tre år tillbaka.

– Vi flyttade hit i slutet på oktober 2018 från Manila i Filippinerna. Min fru är från Filippinerna, så vi har bott där nere i ett antal år. Vi flyttade hit för att få lite lugn och ro, och det kan man säga att det blev jämfört med Manila.

undefined
North Harbour Port i Manila. Ja, nog verkar det lite stillsammare i Mörlunda. Arkivbild.

Varför ville ni köpa Mörlunda loppis?

– Det är mest för att ha någonting att syssla med när jag är hemma, säger Niclas Schwartz som är sjöman och reser mycket i jobbet.

– Jag är borta ett antal veckor och hemma ett antal veckor. Min fru har inget jobb. För att hon ska ha någonting att sysselsätta sig med tyckte vi att det här var ett bra alternativ.

Loppisen drar besökare från när och fjärran, och det är inte bara prylarna som lockar.

– Det är ett populärt ställe för folk att umgås på också. Det är många som går ner bara för att träffa andra när det är öppet.

De nya ägarna planerar inledningsvis att driva loppisen på samma sätt som Daniel och Cecilia Hederud har gjort. Eventuellt kan öppettiderna utökas framöver. Med tanke på att loppisen fungerar som en mötesplats planerar de även att ha en kaffeservering i lokalerna.

– Många av besökarna är äldre. Tanken är att kunna servera dem lite kaffe, säger Niclas Schwartz.

Han berättar att de funderar på att expandera loppisverksamheten längre fram, vilket skulle kräva en större lokal. I så fall kommer loppisen att flytta till en annan lokal i Mörlunda.

– Det finns en hel del gamla fabrikslokaler som står tomma här i Mörlunda, så det ska inte vara något problem om man vill expandera.

Hur är intresset för loppisar just nu?

– Det verkar vara ganska stort intresse för att köpa begagnade saker, och inte bara antika varor utan även vanliga hushållsgrejer, säger Niclas Schwartz som berättar att det finns många sommargäster bland loppisbesökarna i Mörlunda.

– I stället för att åka och köpa något helt nytt att ha i sommarstugan så köper man begagnat.

Daniel och Cecilia Hederud har nu sålt Mörlunda loppis. Verksamheten finns i en ladugård i närheten av Mörlunda kyrka.
Daniel och Cecilia Hederud har nu sålt Mörlunda loppis. Verksamheten finns i en ladugård i närheten av Mörlunda kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!