Fyndet vid slottet: Mörlundabons flaskpost från 1898

Hantverkaren från Mörlunda avslutade sitt uppdrag vid Stockholms slott med att lägga en flaskpost inuti en skulptur. Nu har hälsningen från 1898 hittats. "Högtidligt och spännande", säger restaureringsarkitekten Anders Scherman.

Flaskposten hittades i en av skulpturerna på Stockholms slotts fasad, där omfattande restaureringsarbeten pågår.

Flaskposten hittades i en av skulpturerna på Stockholms slotts fasad, där omfattande restaureringsarbeten pågår.

Foto: AIX Arkitekter

Mörlunda2024-02-01 12:45

Den 126 år gamla tidskapseln upptäcktes i höstas i samband med restaureringen av Stockholms slotts fasad. Restaureringen, som påbörjades 2011 och beräknas pågå till 2050, är den största i modern tid.

I en skulptur hittades en gammal flaska som bland annat innehöll en hälsning från 1898. Brevet är undertecknad av en person född i Mörlunda.

– Vi hade en liten ceremoni där jag öppnade och läste, säger Anders Scherman, ansvarig restaureringsarkitekt för Stockholms slotts fasader.

undefined
Flaskposten hittades i en av skulpturerna på Stockholms slotts fasad, där omfattande restaureringsarbeten pågår.

Personen som skrivit hälsningen uppmanar den som hittar lappen att skicka den till hans adress i Sinnerstad utanför Mörlunda, mot en belöning på 50 öre.

Vad tänkte du när du läste hälsningen från 1898?

– Det känns lite högtidligt att man är en del i ett längre perspektiv. När man förvaltar och vårdar monument är man bara en liten del i ett historiskt skeende. Det är spännande att få något slags koppling till de som har varit med tidigare.

Texten i brevet är ganska svårtydd.

– Han kunde skriva men stavningsförmågan var inte helt fulländad.

Här är restaureringsarkitektens tolkning av texten:

"Stocholm den 5 …. 98

Efter Som Jag Har

Warit och Sat up Ståtn (?)

Vid Slottet Så utt

lofvar Jag 50 öre vem

Som Sänder mig den

lappen Till mig min adres

är A Jansson Sinnerstad

Födt Febr 1863 Mörlunda"

undefined
Hälsningen från 1898 är undertecknad av A Jansson eller Jonsson från Sinnerstad, född i Mörlunda.
undefined
Hälsningen är skriven på baksidan av kvittot för en prenumeration på Dagens Nyheter.

Anders Scherman är dock inte helt säker på om personen hette Jansson i efternamn.

– Det kan vara Jonsson. Det är så pass otydligt.

Vad som menas med "Ståtn" är också osäkert.

– Det är lite oklart vad det är han har satt upp. Det kan ju även vara "Statyn" eftersom flaskan låg inne i en skulptur. I så fall skulle alltså blyskulpturen varit nedtagen 1898, vilket vi hittills inte har trott och det ändrar då lite på åtgärdshistoriken.

I dagsläget vet man inte mer om A Jansson, eller A Jonsson, än det som står i brevet.

– Fastighetsverket och länsmuseet i Kalmar har sinsemellan gjort någon typ av släktforskning och letat i kyrkböckerna. Man hittade inte någon som det verkade stämma in på exakt.

I flaskan hittades även en hälsning från den senaste restaureringen, som gjordes för 30 år sedan. Anders Scherman berättar att snickaren Leif Larsson, som undertecknade den hälsningen, är verksam även vid de nuvarande arbetena vid slottet.

– Där har vi en direkt personkoppling till flaskans senare historik.

undefined
I samma flaska hittades även ett brev från 1994.

Hur vanligt är det att göra den typen av fynd vid renoveringar?

– Det är inte helt ovanligt, säger Anders Scherman som konstaterar att hantverkaren från 1898 tycks ha lagt flaskposten i skulpturen på eget bevåg, men att det även förekommer officiella tidskapslar i gamla byggnader.

– I Storkyrkan som ligger strax intill hittade man en större kopparlåda som hade lagts ner på 1740-talet. När den öppnades på 1890-talet lades det i nya föremål. Det var en mer officiell tidskapsel.

Även tidskapseln som hittades vid Stockholms slott kommer att få leva vidare.

– Det som sker nu är att de gamla dokumenten ska konserveras och kopieras. Originaldokumenten läggs tillbaka i flaskan som förseglas på nytt. Kopiorna tillsammans med ett nytt meddelade från vår tid ska läggas i en ny tomflaska, helst från ett lokalt och närbeläget ölbryggeri, säger Anders Scherman och tillägger att urval och provsmakning pågår.

– Båda flaskorna läggs tillbaka i den mest västliga trofégruppen där man också ursprungligen fann den gamla flaskan år 1993.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!