Mörlundabor tar emot flyktingar från Ukraina

Jennie Knutsson och Folke Pleijert tar emot flyktingar från Ukraina på sin gård utanför Mörlunda. "Vi har fått jättefin hjälp från flera Mörlundabor", säger Folke Pleijert.

Jennie Knutsson och Folke Pleijert ska ge husrum åt sex flyktingar på en gård utanför Mörlunda.

Jennie Knutsson och Folke Pleijert ska ge husrum åt sex flyktingar på en gård utanför Mörlunda.

Foto: Privat

Mörlunda2022-03-14 13:02

På måndagseftermiddagen skulle Folke Pleijert åka och hämta de två första flyktingarna i Växjö.

– Det är sex stycken som är på väg till oss totalt, säger han och berättar att han och sambon Jennie Knutsson har en flygel som står tom hemma på gården.

– Vi har fått jättefin hjälp från flera Mörlundabor i helgen med att fixa och greja, så nu är det i princip färdigt för inflytt med sex bäddar och fullt utrustat hus.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har närmare 2,7 miljoner människor flytt landet. Merparten har tagit sig till Polen. En del reser sedan vidare till andra länder, bland annat Sverige. 

Enligt Migrationsverket är boendesituationen mycket ansträngd och hela samhället måste därför hjälpa till med att ge flyktingarna tak över huvudet.

Via Facebookgruppen Farmers for peace kan lantbrukare erbjuda boende till flyktingar, vilket Folke Pleijert gjorde.

– Det var ingenting att tveka på när vi har möjligheter att hjälpa till, säger han.

– Det var det snabbaste beslutet som Folke och jag har tagit, säger Jennie Knutsson.

Hon berättar att förre Virserumsbon Andrzej Umiastowski, som numera bor i Warszawa, hjälpte till att förmedla kontakt med flyktingarna.

 Har ni tagit emot flyktingar tidigare?

– Nej, det har vi inte. Vi har inte varit i den situationen innan att vi haft de möjligheterna. Men nu hade vi huset och då var det inget snack om det. Personligen känner man gemenskap som lantbrukare, säger Folke Pleijert som konstaterar att Ukraina är ett stort jordbruksland.

– Det går inte att sticka under stol med att det här kommer närmare än andra konflikter som funnits längre bort tidigare.

Vad vet ni om de flyktingar som kommer?

– Vi vet faktiskt inte så mycket. Vi vet att det ska vara två systrar, säger Jennie Knutsson och berättar att den ena systern kommer från staden Odessa.

– De ska ha fyra barn mellan sex och tretton år.

Ekebergskyrkan i Virserum har hjälpt till att utrusta huset inför flyktingarnas ankomst.

– Vi frågade om de hade några extrasängar att avvara åt oss, och det hade de. De har varit här med sängar, täcken och kuddar, säger Jennie Knutsson.

– Jag skrev även på Facebook att vi behövde hjälp att städa ur huset, göra i ordning och röja lite. Det var några eldsjälar som kom och hjälpte till. Det är så fint att man kan hjälpa oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!