Det säger Joakim Ramtzén, operativt ansvarig på Open Infra.
Enligt honom är man mitt uppe i arbetet med att sälja anslutningar i stödområdet Mörlunda-Virserum. Ett arbete som dock försvåras av coronapandemin.
– Våra säljare pratar dagligen med potentiella kunder. Av erfarenhet vet vi att personliga kontakter vid dörren är allra bäst, så det ligger en stor utmaning i att vi inte kan göra riktigt som vi brukar.
Open Infra har en stödansökan liggande hos länsstyrelsen och för att få stöd måste man upp till 260 permanentboenden i stödområdet, det vill säga på landsbygden i en cirkel med utgångspunkt från den sydöstligaste delen av Bockara via Bösebo, väster om Virserum, Järeda, Järnforsen, Kvillsfors, Hagelsrum och Krokshult.
– Däremot får vi inget stöd för de vi skriver avtal med i tätorterna Mörlunda och Virserum, så de får vi inte räkna in bland de 260, utan de kan man säga "hänger med på köpet", säger Joakim Ramtzén.
Hur långt bort är ni ifrån att projektet ska få klartecken?
– Vi har skrivit kontrakt med cirka 200, så det fattas ett 60-tal. Minst, måste tilläggas. Det beror på hur många av dem som är fritidsboenden. De får vi heller inte tillgodoräkna oss.
Så hur går dina tankar nu?
– Det budskap jag vill skicka med, är att alla som är tveksamma och avvaktar bör bestämma sig nu, annars riskerar hela projektet att inte bli av. Vi börjar som sagt närma oss rätt antal hushåll för att gå igång, men vi är inte där än. Vi övertog stödansökan efter Teliaägda Zitius, som inte lyckades i området, utan de avbröt sitt arbete och gick ut med en upphandling som vi vann, så vi tog över någon gång i somras-höstas.
Om tidigare försök misslyckats hur stor är chansen, som du ser det, att ni lyckas?
– Det är väldigt avgörande den närmaste tiden. Vi måste ta ett beslut inom de närmaste två veckorna, om vi ska gå vidare i området eller inte för att hinna med att leverera till årsskiftet 2021/2022. Det är kravet vi har på oss, för att få stödet från länsstyrelsen, säger Joakim Ramtzén.
Nås 260 kunder är nästa steg att skriva kontrakt med berörda markägare, vilket brukar kunna ta mellan två och sex månader.
– Om arbetet med berörda markägare blir klart i maj är det fortfarande inget problem. Då kan vi vara igång med grävarbetet under sommaren och hösten och fortfarande hinna. Men det är lite kniven på strupen.