Tidigare planerade bolaget att bygga 18 vindkraftverk i Ryningsnäs. Antalet verk har nu minskats till 17.
– Vi har haft ett möte med kommunen och informerat dem om att vi vill gå ut på samråd med 17 verk och höra hur folk tycker och tänker kring det. De tyckte att det var en bra idé att inhämta folks synpunkter. Kommunen har ännu inte tagit ställning till vindkraftsparken, säger Maria Röske, vd för BayWa r.e. Nordic.
Angående minskningen säger hon:
– Att vi har minskat antalet verk från 18 till 17 har ingenting med kommunen att göra utan bland annat med att uppnå maximal verkningsgrad.
Måndagen den 11 september hålls ett samrådsmöte för allmänheten i Mörlunda församlingshem.
– Det blir öppet hus. Folk kan komma och gå och vi kommer att vara många som är på plats och kan svara på frågor. Vi kommer bland annat att visa hur det kan synas från omgivningarna och hur ljudet kan låta.
Blir det någon skillnad för de som bor i närheten av att ni minskar från 18 till 17 verk?
– Nej, jag skulle inte säga att det blir någon märkbar skillnad.
Har ni andra alternativ för hur många verk ni skulle kunna ha?
– Vi går ut med maximalt 17. Men det kan hända att vi visar upp flera olika alternativ på mötet. Vi kommer att söka enligt en så kallad boxmodell med maximalt antal verk med en maximal höjd. Sedan kan det bli färre i slutändan och lägre höjd än den maximala.
Har ni gjort några förändringar när det gäller höjden på verken?
– Nej, utan vår tanke är fortfarande att gå till samråd med allmänheten med en maximal totalhöjd på 300 meter. Sedan får man se när man har mätt vinden vilken som är den bästa höjden. Det kan bli lägre, men det kan inte bli högre än det man går till samråd med.
Vad kommer att hända efter mötet i Mörlunda?
– Sedan kommer vi att beakta den inputen vi har fått av folk som är där och andra som kanske inte har möjlighet att vara där, men som hör av sig skriftligen eller via telefon. Sedan ska vi ta allt i beaktande och diskutera vidare med kommunen och länsstyrelsen. Vi ska göra en miljökonsekvensbeskrivning där bland annat påverkan på djur, natur och människor beskrivs utförligt. Sedan lämnar vi in en tillståndsansökan ihop med miljökonsekvensbeskrivningen. Det kan vi göra tidigast i början av 2024.
Har ni fått några synpunkter redan från allmänheten?
– Nej, ingenting som jag känner till.