Stort intresse för odling – Mia byggde eget växthus

Intresset för trädgård och odling har aldrig varit så stort. Mia Ala-Poikela är en av många som hängt på trenden. Det blev ett växthus för både odling och umgänge.

Mia Ala-Poikela önskade sig ett växthus, för både odling och umgänge i 50-årspresent. Aldrig tidigare har intresset för trädgård och odling varit så stort, vittnar trädgårdsmästare Rune Ström om.

Mia Ala-Poikela önskade sig ett växthus, för både odling och umgänge i 50-årspresent. Aldrig tidigare har intresset för trädgård och odling varit så stort, vittnar trädgårdsmästare Rune Ström om.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2021-06-13 10:01

Ett eget växthus stod på Mias önskelista när 50-årsdagen närmade sig.

– Vi hade ett litet tidigare, men det var bara för odling, jag ville gärna kunna använda det som ett orangeri, så det nya är inrett med plats att umgås också, säger Mia när vi slagit oss ner i trädgården.

Sambon Anders Larsson var inte sen att anamma önskemålet, det är han som är den odlingsintresserade i familjen och ser till att allt det ätbara får rätt omvårdnad, medan Mia sköter blommorna.

– Jag kände att det är en present vi båda kan ha glädje av. Anders är inte mycket för att resa och det hade ju inte gått ändå när vi var mitt uppe i pandemin.

undefined
Utanför växthuset har Mia Ala-Poikela och Anders Larsson satt hallon från Axelssons i Aby i stora krukor. Helt i linje med många andra, ätliga saker efterfrågas mycket, enligt trädgårdsmästare Rune Ström.

Anders byggde växthuset själv. Grunden är gjuten och en stenmur var prio, det tycker Mia ger ett snyggare och charmigare utseende.

 – Det var inte svårt att bygga, men det tar tid, säger Anders.

Nu tog det dessutom ännu längre tid än beräknat. På grund av pandemin var det ett års leveranstid, då man inte fick fram glaset från Turkiet. Då var muren dessutom redan klar, så det passade inte att byta leverantör eller modell.

– Pandemin har dessutom fört med sig att allt byggmaterial är mycket dyrare nu, det märks att efterfrågan styr, säger Anders.

– Men vi har haft lite tur och hittat både kampanjpriser och muren är återvunnen, den stod i Kristdala tidigare, tillägger Mia.

undefined
Rune Ström på Blombacka handelsträdgård märker tydligt att intresset för trädgård och odling ökat under pandemin. "Det är jätteroligt", säger han.

Rune Ström är trädgårdsmästare och delägare av Blombacka handelsträdgård. Han tycker det är väldigt roligt att intresset för trädgård och odling ökat.

– Det har aldrig varit så stort som under pandemin. Många vill odla och styra hemma, så det är väldigt uppåt för hela trädgårdsbranschen.

undefined
"Folk vill gärna ha ätliga saker, annars passar det att odla det mesta i växthus", säger Rune Ström.

Vad efterfrågas mest?
– Folk vill gärna ha ätliga saker, som citrusfrukter och vindruvor. Annars passar det att odla det mesta i växthus, men värmekrävande växter som gurka och tomat får man ju bättre avkastning av i ett växthus.

Tips från Rune Ström till den som just köpt ett växthus:

* Det största problemet folk har, är att det blir för varmt. Det blir för intensiv värmestrålning, så öppningsbara fönster är nästan ett måste.

* Ju större växthus, desto bättre, då är det lättare att reglera klimatet.

* Skugga gärna med väv. Så växterna inte får för skarp sol på sig, annars är risken att de bränns sönder.

* Man ska vara medveten om att det kräver passning att odla i växthus, man kan behöva vattna ett par gånger per dag, när det är varmt och soligt.

undefined
Mia Ala-Poikela gillar särskilt den fina muren, som hon tycker ger växthuset mer charm. Nu återstår bara lite plattsättning, odlingsbänkar och lite krossat skiffer.
Växthuset är inrett för att även passa bra till härligt umgänge om sommarkvällarna.
Växthuset är inrett för att även passa bra till härligt umgänge om sommarkvällarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!