Ökad produktion i Mörlunda

Bergs Timber avvecklar sågverksamheten vid två av sina anläggningar. Det meddelades i dag i samband med att bokslutskommunikén presenterades. 20 anställda i Broakulla erbjuds nya jobb i andra anläggningar.

Bra priser på råvaran och ännu bättre priser på färdigsågat betyder att Bergs Timber gör ett bra resultat, så pass att aktieutdelningen fördubblats.

Bra priser på råvaran och ännu bättre priser på färdigsågat betyder att Bergs Timber gör ett bra resultat, så pass att aktieutdelningen fördubblats.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2019-02-27 14:05

Broakulla har en årsproduktion av runt 50 000 kubikmeter sågad vara och koncernens anläggningar i Gransjö och Mörlunda kommer efter stängningen att öka produktionen med motsvarande volym.

Även anläggningen Savi i Estland läggs ner.

– Det kommer att ge en positiv effekt på rörelseresultatet med cirka 20–25 miljoner kronor, säger koncernchef Peter Nilsson i ett pressmeddelande.

Sågningen i Broakulla kommer preliminärt att upphöra före sommaren och anläggningen kommer därefter att utvecklas mot vidareförädling och logistik och för detta ändamål kommer tre miljoner kronor att investeras under hösten. Enheten komma att utgöra del av Bitus, koncernens svenska del av vidareförädling med inriktning mot förädling och träskydd.

Broakulla har i dagsläget ett 20-tal anställda och samtliga kommer att erbjudas nya jobb vid den nya förädlingsverksamheten eller vid någon av Bergs Timbers anläggningar i Gransjö, Orrefors eller Nybro.

I bolaget Laesti, koncernens estniska sågverksföretag med två anläggningar i Pärnu och en samlad produktion av 110 000 kubikmeter sågad vara, kommer all sågproduktion och hyvling vid Savi-anläggningen att upphöra.

Savi har idag cirka 70 anställda varav cirka 20 kommer att erbjudas att flytta till Saugas anläggning och den totala personalminskningen kommer att bli cirka 50 personer. Förändringen genomförs under hösten och vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om