Mörlundagrabbarna siktar mot EM

Nu bär det iväg ut på det stora äventyret. EM-tävlingarna i Danska Brander. Av 17 anmälda ekipage kommer fyra från Mörlunda och Ruda By.

Oscar Knutsson, team Fire, sätter kurs mot Europamästerskapet

Oscar Knutsson, team Fire, sätter kurs mot Europamästerskapet

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2023-09-06 11:30
undefined
Team Fire, med Maria och Per Knutsson, och föraren Oscar Knutsson, tillsammans med Adrian och Christan Rudén och John Sörensen i Team Rudén som laddar för avfärd mot Danmark

Oscar och Adrian är inte så gamla till åren räknat, Men de har tävlat åtskilligt i sin sport. Tractorpulling. Och nu till Europamästerskapet blir det premiär för Oscar, 13 år, som heter Knutsson i efternamn, att ta klivet upp i en ny klass, med traktorn Yellow Fire.

– Den vann SM förra året, säger Oscar och visar upp den gröna traktorn med gula eldsflammor på sidorna. Den har en personbilsmotor med 103 hästkrafter på drivhjulen.

Men för säkerhets skull tar han med sig den gamla. Fjolårsmaskinen, en rejält ombyggd trädgårdstraktor som fått motorstyrkan fördubblad och som har visat sig fungera bra.

Adrian Rudén, 17 år, ska köra en best på cirka 3 000 hästkrafter, och om det behövs farsan Christians gröna monstertraktor i de större klasserna.

– Det är inte bestämt än vem som ska köra den, säger Adrian Rudén. Det får vi se.

undefined
Adrian Rudén tar plats i sin maskin. Med 3000 hästar till sitt förfogande hoppas han på en bra placering i Europamästerskapet.

Båda Oscar och Adrian har mer eller mindre vuxit upp i traktorgaraget i Ruda By utanför Mörlunda, som är mötesplatsen för de båda teamen från trakten. Team Fire med Oscar som förare består också av mamma Maria Knutsson och pappa Per Knutsson.

Den andra teamet, Team Rudén består förutom Adrian också av Christian Rudén och John Sörensen. Men Per Knutsson är med och mekar även med deras traktorer.

Som medlemmar i en och samma klubb, Nordöstra Smålands Tractorpullingklubb, är sammanhållningen god.

– Vi kommer att bli fem traktorer på EM, berättar Maria Knutsson, det kommer ett gäng från Öland också.

undefined
Yellow Fire heter teamets traktor, som med sin 1300-kubiksmotor ger 103 hästkrafter på driven, berättar Oskar Knutsson.

Några kvaltävlingar till EM finns inte, i stället är det placeringarna i SM som avgör vem som vara med och köra. Adrian ligger etta i SM-serien och Oscar är på en delad förstaplats i sin klass. Vilket räckte för att fixa biljetten till EM i Danmark nu i helgen.

Vimmerby Tidning hälsade på i garaget och träffade gänget mitt under förberedelserna inför tävlingen. Och det var febril aktivitet in i det sista.

– I förra veckan låg hela motorn i småbitar på garagegolvet, säger Maria Knutsson och pekar på den gröna bamsetraktorn, där Christian Rudén, precis håller på att skruva fast de sista skruvarna, som håller fast buren runt turbon. 

Det här skruvandet, och träffarna i verkstan är en viktig del av sporten, varenda tisdagskväll träffas gänget här. Det finns ju alltid något som behöver göras med traktorerna. 

Vad är det roligaste med att köra tractorpulling?

– Körningen är rolig, tycker Oscar Knutsson, det är också roligt att träffa alla kompisar från olika håll. Det är ju ingen jättestor sport, utan att alla känner alla i depån. Mer eller mindre i alla fall.

Det är så i Traktorsvängen, att man kan vara motståndare ute på banan, men i depån är man kompisar.

– Ja så är det, säger Per Knutsson, man lånar gärna ut prylar, om det behövs för att konkurrenterna ska kulle köra. Det är roligare att slå dem ute på banan, än att de ska bli stående i depån.

undefined
Namnskylt och flagga ska det finnas när det är EM, tycker Oscar Knutsson.

Själva sporten går ut på att dra en bromsvagn så långt som möjligt. Och så snabbt som möjligt. Och ju längre man kör desto tyngre blir den. Tractorpulling är en sport med gamla anor. Det ska ha börjat någon gång i slutet på 1800-talet. Och enligt legenden handlar det om att några bönder i USA diskuterade vem som hade den starkaste hästen. Och sedan var det upp till bevis. Med tiden blev bönderna motoriserade och diskussionen handlade om starkaste traktorn. Och från det utvecklades sporten, till traktorer med flera tusen hästkrafter.

undefined
Mycket luft och bränsle ska passera genom förgasarna. Det betyder mer kraft i den lilla Suzukimotorn.
Mäktiga hjul, men så gäller det att få bra grepp också. Utan att de gräver ner sig i gruset.
Mäktiga hjul, men så gäller det att få bra grepp också. Utan att de gräver ner sig i gruset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om