På jakt efter julminnen och prylar

Nu går Mörlunda Hembygdsförening på jakt efter julen. Föreningen vill dokumentera Mörlundabornas egna jultraditioner.

Ann-Charlott Andersson och Anita Birgersson hoppas få in många roliga och intressanta julberättelser till utställningen om julfirande i Mörlunda genom tiderna.

Ann-Charlott Andersson och Anita Birgersson hoppas få in många roliga och intressanta julberättelser till utställningen om julfirande i Mörlunda genom tiderna.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2019-09-29 14:00

– Vi vill ha in berättelser om julfirande, om minnen om hur man firar i dag, säger Ann-Charlott Andersson på hembygdsföreningens kansli.

I ett första läge tänker hon för en utställning i föreningens skyltfönster. Men vem vet vad det kan bli sedan. Det viktigaste är att ha in materialet,  chansen finns att det blir ett tidsdokument från vår tid.

– Det är stor skillnad på julfirandet nu och förr, säger Anita Birgersson i hembygdsföreningen. Det var hon som kläckte idén om julutställningen. 

– Om man ber en sjuåring eller en 94-åring att skriva ner sina julberättelser om vad som är viktigt, så kommer det att bli väldigt olika, säger hon.

Det finns självklart vissa saker som finns med i allas julfirande. Maten, till exempel. Den har i alla tider varit viktig. Fast det kan naturligtvis variera väldigt vad som fanns på julbordet förr i tiden och vad som finns nu.

– För vissa blir det inte jul utan bruna bönor och kroppkakor på julbordet, säger Ann-Charlott Andersson, för andra är det inte viktigt alls.

För att få den önskade bredden på julminnen och berättelser, har hembygdsföreningen tagit kontakt med både skolan och Lundagården, i förhoppning om att få igång berättarlusten. Och gärna berättelser med bilder.

Samtidigt hoppas hembygdsföreningen också få låna in lite julsaker från olika tidsåldrar till sin utställning.

–  Fast, säger Ann-Charlott Andersson, jag vet ju att det är tradition med julsaker och då vill man ha dem framme till jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om