– Vi vill ha in berättelser om julfirande, om minnen om hur man firar i dag, säger Ann-Charlott Andersson på hembygdsföreningens kansli.
I ett första läge tänker hon för en utställning i föreningens skyltfönster. Men vem vet vad det kan bli sedan. Det viktigaste är att ha in materialet, chansen finns att det blir ett tidsdokument från vår tid.
– Det är stor skillnad på julfirandet nu och förr, säger Anita Birgersson i hembygdsföreningen. Det var hon som kläckte idén om julutställningen.
– Om man ber en sjuåring eller en 94-åring att skriva ner sina julberättelser om vad som är viktigt, så kommer det att bli väldigt olika, säger hon.
Det finns självklart vissa saker som finns med i allas julfirande. Maten, till exempel. Den har i alla tider varit viktig. Fast det kan naturligtvis variera väldigt vad som fanns på julbordet förr i tiden och vad som finns nu.
– För vissa blir det inte jul utan bruna bönor och kroppkakor på julbordet, säger Ann-Charlott Andersson, för andra är det inte viktigt alls.
För att få den önskade bredden på julminnen och berättelser, har hembygdsföreningen tagit kontakt med både skolan och Lundagården, i förhoppning om att få igång berättarlusten. Och gärna berättelser med bilder.
Samtidigt hoppas hembygdsföreningen också få låna in lite julsaker från olika tidsåldrar till sin utställning.
– Fast, säger Ann-Charlott Andersson, jag vet ju att det är tradition med julsaker och då vill man ha dem framme till jul.