Pälle Näver i fokus på berättarkvällen

Bygdepoeten Pälle Näver, eller Josef Högstedt som han egentligen hette, stod i fokus på hembygdsföreningens berättarkväll i Mörlunda.

Per-Olof Högstedt berättade med stor inlevelse om sin farfar, den kände bygdepoeten Pälle Näver.

Per-Olof Högstedt berättade med stor inlevelse om sin farfar, den kände bygdepoeten Pälle Näver.

Foto: OLOF CARLSON

Mörlunda2019-02-25 11:17

Per-Olof Högstedt berättade med humor och inlevelse om sin farfar Josef Högstedt och han har dessutom skrivit en bok om sina upplevelser tillsammans med Pälle Näver.

"Farfar och jag" är titeln på boken, där personliga barndomsminnen varvas med Pälle Nävers dikter, anekdoter och händelser.

Som liten tillbringade Per-Olof Högstedt mycket tid tillsammans med sin farfar. Väldigt ofta ute i naturen kring Vättehult, som diktarstugan kallades.

– Han var ju naturlyriker, berättade Per-Olof Högstedt och han hade förmågan att se allt det vackra som fanns alldeles bakom knuten. Om det så bara var en liten blomma kunde det inspirera till en ny dikt.

– Farfar sa alltid att "jag kan visa det vackra, men det är upp till var och en att öppna sin inre dörr".

Och det lyckades han nog med för med tiden blev han känd, långt utanför Stenbergas gränser.

Per-Olof Högstedt berättade med stor inlevelse om hur det gick till. Om de tre diktsamlingarna som fick hjulen att börja snurra.

– En dag kom ett brev från Stockholm, berättade Per-Olof Högstedt, det var hösten 1934 och en man som hette Leander och var förläggare hörde av sig.

Med en 50-lapp som förskottsbetalning åtog sig Pälle Näver att skriva en dikt i veckan, dikter som sedan publicerades i 33 tidningar runt om i landet och fyra i USA dessutom.

Det var Mörlunda Hembygdsförening som stod för värdskapet för den här berättarkvällen som lockade 40-talet besökare till Lundagårdens matsal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!