Paret driver självhushåll i gamla Garvaregården

Annelie och Marten Petersons dröm om att bli självförsörjande slog in. "Men nu är det mer än vi klarar av, så vi måste skala ner".

Det är bara tre år sedan de anlade trädgården, men en mer prunkande trädgård får man leta länge efter.

Det är bara tre år sedan de anlade trädgården, men en mer prunkande trädgård får man leta länge efter.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Mörlunda2021-08-13 17:00

Till den gamla garvaregården i Hult utanför Mörlunda kom Annelie och Marten Petersen från Nordfriesland 2018. Deras son som bor och jobbar i Mörlunda fick dem att flytta hit. Det speciella hus de bor i har fått sitt namn av det stora garveriet som ligger på tomten – det är 22 meter långt och har i två rymliga våningar. Mycket av det gamla garveriet fanns kvar när de tog över och undan för undan har de tömt och sorterat bland alla verktyg och redskap.

De hade en idé om att bli självförsörjande på grönsaker. De ville driva upp ekologiskt utan konstgödsel så mycket att de skulle klara sig. I alla land de har anlagt har de bara använt hästgödsel från bönder i närheten och eget grönsgödsel. Det visade sig fungera så bra att de nu passerat gränsen för vad de själva klarar av att ta hand om. Trots en jordkällare där burkar med inlagda grönsaker står i långa rader och garveriet är fullt med torkade örter så har de fått mer än de kan hantera. 

Därför annonserar de då och då om gårdsförsäljning av bland annat honung, morötter, rödbetor, zucchini.

– Nästa år ska vi skala ner, det här blev för mycket. Vi skulle kunna driva affär, men vi är pensionärer och vill inte driva det här som business, säger Marten Peterson.

Paret har anlagt odlingar på flera ställen på sin stora tomt: en rosenträdgård och en liten "Kindergarten" för små bebisträd som ska planteras ut som vindskydd när de vuxit till sig. Men framförallt har de anlagt grönsaksland i mängder. Mellan de ätbara växterna finns örter och blommor utplanterade som slingrande rosenvial och rosenskära.

– Vi tänker bygga ett växthus nästa år. De här odlingslådorna förslår inte, säger Marten Peterson och visar hur en enorm zucchiniplanta väller ut över kanten på en av lådorna. 

Det gamla garveriet står som en fond mot Emån som rinner förbi i sluttningen precis vid tomtgränsen. Garveriverksamheten ligger nere sedan över sextio år men byggnaden skvallrar om en svunnen tid. På tre år har de åstadkommit ett rikt trädgårdsland och lyckats rädda det gamla garveriet från översvämning och från att förfalla.

– År 2012 blev det översvämning i Emån och vattennivån var över en halvmeter här inne. Ungefär var tionde år svämmar Emån över och det är alltid en oro. Så jag vet inte hur vi ska göra med den här byggnaden framöver, säger Annelie Peterson. 

Det gamla garveriet har gett namn åt garvaregården.
Det gamla garveriet har gett namn åt garvaregården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!