Gräsbrand nära att sprida sig till trähus

En planerad eldning utanför Mörlunda gick överstyr och utvecklade sig till en gräsbrand. "Dessutom var ett uthus ytterst nära att brinna ner", säger räddningsledaren Ulf Bowein.

Gräsbranden utanför Mörkunda var ytterst nära att sprida sig till ett uthus. Lyckligtvis kom räddningstjänsten till undsättning i precis rätt läge.

Gräsbranden utanför Mörkunda var ytterst nära att sprida sig till ett uthus. Lyckligtvis kom räddningstjänsten till undsättning i precis rätt läge.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2022-05-05 21:00

Larmet kom klockan 13:38 på torsdagen. Då var det en gräsbrand i Lunneberg, precis intill riksväg 47. Åtta brandmän från Mörlunda, Hultsfred och Målilla åkte dit.

– Det var en fastighetsägare som eldade på sin trädgård, men han tappade kontrollen och det utvecklade sig till en gräsbrand som spred sig till grannfastigheten. Det var ett område på ungefär 25 gånger 35 meter som brann, berättar Ulf Bowein.

När räddningstjänsten kom fram till platsen var den första uppgiften att rädda ett uthus på cirka 40 kvadratmeter som var i farozonen.

– Det hade precis börjat ta sig i träkonstruktionen. Om vi hade fått larmet några minuter senare hade det blivit en rejäl brasa. Det hade i sin tur ökat spridningsrisken.

När uthuset var räddat fick räddningstjänsten kontroll över branden tämligen omgående.

Nu blir det upp till polisen att avgöra om fastighetsägaren har gjort sig skyldig till något brott.

– Från räddningstjänstens perspektiv uppmanar vi allmänheten att inte elda så här års, även om det inte är något generellt eldningsförbud. Det är torrt i skog och mark vilket gör att lågorna kan sprida sig snabbt, säger Ulf Bowein.

Han tillägger:

– Det är bättre att köra trädgårdsavfallet till kompostgården, istället för att elda upp det. Då slipper man sådana här bekymmer. Om man måste elda gäller det att ha säkerhetsmarginaler, god uppsyn och släckningsutrustning nära till hands.

Det var åtta brandmän som deltog i släckningsarbetet.
Det var åtta brandmän som deltog i släckningsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!