– Staten tar inte sitt ansvar, utan ger dubbla budskap. Det duger inte, utan alla måste hjälpas åt, tillade Magnus Oscarsson, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.
Besöket var initierat av lokalpolitikerna Carl-Wiktor Svensson (M) och Lennart Davidsson (KD).Gemensamt har de kritiserat länsstyrelsens sätt att sköta Kraskögle. Något vi skrev om i förra veckan.
– Genom att de inte plockar bort granar som angripits av granbarkborren, har skadedjuren spridit sig till närliggande marker. Oskyldiga markägare drabbas hårt, säger Carl-Wiktor Svensson.
Nu vill de ha hjälp att föra upp ärendet på riksdagsnivå.
Till mötet hade de bjudit in representanter från Södra Skog i form av Andres Axelsson, skogsinspektor, och Magnus Johansson från förtroenderådet, och drabbade markägare. Bland annat Elisabeth Johansson Danielsson, som tvingats avverka i förtid, på grund av granbarkborren.
– Jag har mark precis intill reservatet och det märks tydligt att granarna närmast där är mer angripna jämfört med längre ifrån, säger hon.
Andreas Axelsson kunde bekräfta att situationen är allvarlig.
– Grovt uppskattar vi att våra medlemmar mellan Mörlunda och Virserum tvingats avverka 20 000 kubik skadad skog. Det är en förlust med flera miljoner kronor jämfört med om man sålt det till normalt pris.
– Det är utifrån det Södra hanterar, sedan har vi andra aktörer, så man kan enkelt dubbla de siffrorna, förtydligade markägare Ke Nilsson. Vi pratar om 850 till 1 000 bil och släp, bara i det här området.
Carl-Wiktor Svensson är rädd att det kommer föda förakt hos markägare, om inte staten agerar.
– De som är grannmarkägare har slitit ett helt år med att få ut virket till bilväg, och industrierna har slitit för att hantera volymerna och så ser man i reservatet hur det kommer mer och mer baggar hela tiden. Det är självklart att markägare som drabbas av staten ska ersättas. Men vi hade helst önskat att staten jobbat preventivt, som markägarna är skyldiga till.
Vad kommer du göra konkret, nu när du har fått klart för dig hur situationen ser ut?
– Så snart jag kan kommer jag lyfta ämnet till ansvarig minister.
Vad hoppas du blir resultatet av det?
– Vi och markägarna vill ha tydliga besked. Vill regeringen göra skillnad, kan man skriva in det i regleringsbrevet. Steg två, att har staten ställt till det för sig får man ersätta drabbade grannmarkägare.