Så ska det bli attraktivt att jobba i Mörlunda

"Vårt förslag skulle göra det mycket lättare för exempelvis Hälsocentralen i Mörlunda att rekrytera personal" Det säger Carl Dahlin (M) ordförande i personalutskottet.

Carl Dahlin (M) vice ordförande i Region Kalmar Läns personalutskottvill göra det enklare för små hälsocentraler att rekrytera fast personal.

Carl Dahlin (M) vice ordförande i Region Kalmar Läns personalutskottvill göra det enklare för små hälsocentraler att rekrytera fast personal.

Foto: OLOF CARLSON

Mörlunda2020-11-21 06:00

Ett särskilt landsbygdstillägg för personal vid mindre hälsocentraler är en del i det gemensamma förslag som moderater och kristdemokrater i personalutskottet lägger fram. 

– Det skulle locka fler att söka fasta tjänster exempelvis i Mörlunda, säger Carl Dahlin. Andra insatser som kan få anställda att stanna kvar på arbetsplatser med rekryteringssvårigheter kan vara delbetalning på studieskulder, och mer flexibla arbetsvillkor.

Pendling på arbetstid är ett exempel han lyfter fram, landsbygdstillägget ett annat. 

Chaterine Pålsson Ahlgren (D) vill också se ett bättre ob-tillägg.

– Många av de mindre hälsocentralen i regionen har ett kroniskt behov av hur personal, säger Carl Dahlin. Med de här förslagen vill vi försöka komma till rätta med det och minska behovet och i stället satsa pengarna på den ordinarie personalen.

– Personalen är det viktigaste vi har för att få verksamheten att fungera, säger han vidare. 

Han berättar också att regionens kostnader för hyrpersonal har ökat markant de senaste åren. Enligt Carl Dahlin ökade kostnaden från 10 miljoner år 2010 till 250 miljoner i år.

Nästa vecka håller Region Kalmar Län ett digitalt budgetfullmäktige och då kommer de här förslagen att läggas fram.

Carl Dahlin har kanske inte så stora förhoppningar om att majoriteten ska ta till sig förslagen direkt.

– Men av erfarenhet vet jag att många av våra förslag smygs in efter hand, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!