Sågverken går på högvarv: "Det är bra marknad just nu"

Sågverken går på högvarv just nu. Det är full fart och efterfrågan på sågat virke är stor. Joanna Kron, kommunikatör på sågverkskoncernen Vida bekräftar att konjunkturen är het.

Det är full snurr på sågverken just nu, bekräftar Joanna Kron, kommunikatör på Vida. Men det brukar bli lite lugnare över sommaren.

Det är full snurr på sågverken just nu, bekräftar Joanna Kron, kommunikatör på Vida. Men det brukar bli lite lugnare över sommaren.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2022-06-16 21:30

– Jag utgår ifrån att alla anläggningarna har ordnat så att de anställda får ut sin semester, säger hon. Men det är klart att vi vill såga så mycket som möjligt nu när efterfrågan är hög.

Så här långt snurrar sågarna för fullt, men Joanna Kron förutspår en lite lugnare sommar. Det brukar lugna ner sig lite under sommaren berättar hon.

– Vi ser nu att privatmarknaden har lugnat sig lite. Altaner och trädäck börjar bli färdigbyggda.

Hon tror också att den övriga marknaden ska följa efter och lugna sig den med framöver.

– Men vi kör för fullt oavsett konjunkturen, säger hon, vi sågar lika mycket varje vecka.

Så här långt har Vida inte haft några problem att få tag i råvara. Även om det är bra torrt i skogarna nu, så avverkas det mycket.

– Vi är beroende av att privata skogsägare vill sälja till oss, säger Joanna Kron. 

Hon berättar att det finns en branschgemensam överenskommelse om hur man ska hantera torkan och brandrisken och Vida anpassar sina avverkningar efter rådande lokala förhållanden.

– Hela vår bransch orsakar en procent av alla skogsbränder. Vi är väldigt noga, att skogen brinner är inte till någon glädje för någon.

Efterfrågan på sågat virke är hög just nu, mycket beroende på att det är importstopp på ryskt virke, och att det inte kommer något från krigsdrabbade Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!