I helgen valdes Simon Josefsson till distriktsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Kalmar län.
– Det känns jätteroligt. Jag trodde att jag var färdig med SSU i höstas när jag slutade som ombudsman för distriktet. Men det var några som tyckte att jag kunde passa för det här, säger Simon Josefsson.
Han gick med i SSU som 15-åring och därefter i partiet.
– Jag fick mitt första politiska uppdrag i kyrkofullmäktige i Hultsfred. Sedan flyttade jag till Kalmar förrförra året när jag blev ombudsman. Då fick jag avsäga mig det och min ersättarplats i fullmäktige.
Nu har han flyttat tillbaka till Mörlunda. Han är den enda ledamoten från norra länet i SSU:s nyvalda distriktsstyrelse. Övriga bor i Kalmar eller Nybro.
– Det beror väl främst på att vi har de flesta medlemmarna där nere, säger Simon Josefsson som inte är nöjd med situationen.
– Det är vår uppgift i styrelsen att försöka lösa det till nästa år.
SSU-klubbarna i Hultsfred och Vimmerby är vilande sedan några år tillbaka.
– Coronan tog död på väldigt mycket, inklusive många av våra klubbar.
Har ni planer på att starta verksamhet igen i Hultsfred och Vimmerby?
– Ja, målsättningen är att det ska finns en aktiv klubb i varje kommun.
I senaste kommunvalet i Hultsfred var endast sex kandidater under 30 år. Hur ser du på att det är så ont om unga politiker?
– Det är jättesynd. Jag vet att det är ett problem för de flesta landsbygdskommuner, säger Simon Josefsson som menar att partiernas listor behöver föryngras.
– En stor del av befolkningen måste bli representerade.
Han ser det som viktigt att ungdomsförbunden visar upp sig på skolorna, värvar medlemmar och visar att politik är roligt.
– Det svåra är nog att få folk att ta steget att vilja engagera sig. Att komma till första mötet och sedan fortsätta.
Varför tror du att det inte finns fler yngre politiker?
– Dels tror jag att det är ganska vanligt att man känner att det inte spelar någon roll, säger Simon Josefsson som även menar att många ungdomar har tappat hoppet för politiken under de senaste åren.
– Absolut inte alla, men många. Man känner att politiker inte har lyssnat på dem och inte arbetat för deras frågor. Det kanske hör ihop med att det inte är så många ungdomar som står på listorna och är med där saker beslutas.